Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Funcionisanje u gradu usmereno u skladu sa merama Vlade i odlukama Gradskog štaba

16.04.2020.

– S obzirom na to da će od petka zabrana kretanja trajati 84 časa, odnosno od petka popodne od 17 časova do utorka ujutro u 5 časova, preduzeli smo sve mere koje su neophodne za  funkcionisanje u ovim uslovima. Na usluzi smo građanima danonoćno i pokušavamo na najbolji način da pomognemo svima. Prema informacijama Gradskog štaba za vanredne situacije zaključno sa današnjim danom na teritoriji grada Subotice je 45 pozitivnih slučajeva na  Kovid-19 virus – izjavila je, obraćajući se javnosti u ime grada Subotice, Jasmina Stevanović.

13385_1.jpg 

Uz isticanje da je funcionisanje u gradu usmereno u skladu sa merama Vlade i odlukama Gradskog štaba, ona je podsetila da je u toku podela  paketa sa osnovnim životnim namirnicama namenjenih penzionerima sa najnižim primanjima na teritoriji grada Subotice, na njihove kućne adrese.

– Nova serija prehrambenih paketa koju će Crveni krst distribuirati za preko hiljadu korisnika Narodne kuhinje polako se kompletira, a distribucija će početi odmah nakon Uskršnjih praznika.  Usluga pomoć i nega u kući kroz insitucije socijalne zaštite pokrenuta je ponovo u skladu sa svim bezbednosnim preporukama. Za sada je to samo u gradu, a čim se vrati prigradski prevoz to ćemo nastaviti i u prigradskim naseljima – rekla je Jasmina Stevanović.

U svakodnevnom smo kontaktu, podvukla je, sa građanima kojima je potrebna dozvola za kretanje za vreme trajanja policijskog časa, radi pomoći i nege u kući, personalne asistencije i ličnih pratilaca, kao i viđanja deteta po sudskoj presudi i kretanja osoba sa invaliditetom.

– Napominjem da je stupila na snagu dopuna Uredbe Vlade kretanje u vreme zabrane po kojoj  je dozvoljeno kretanje deci sa smetnjama u razvoju i autizmom, isključivo u pratnji jedne odrasle osobe, roditelja ili staratelja najviše do 200 metara od prebivališta odnosno boravišta, te s obzirom na to nije potrebno da nam roditelji ili staratelji podnose zahtev za kretanje po tom osnovu, jer se mera Vlade direktno primenjuje – naglasila je Jasmina Stevanović.

U gradu se, dodala je, gotovo svakodnevno vrši  dezinfekcija prostora, i danas i u subotu dezinfikuju se javne površine. 

Svi kontakt centri, navela je, funkcionišu bez problema, kako  kontakt centar formiran u okviru Gradske uprave za pomoć u dostavi najstarijim sugrađanima, tako i kontakt centri koji su formirani po zdravstvenim ustanovama, i u dogovoru sa lekarima.

– Koristim priliku da pred u susret Vaskrsu svima poželim dobro zdravlje i  sreću, i da nas ljubav i zajedništvo koje Uskrs simbolizuje ohrabre da ostanemo snažni, samodisciplinovani, da čuvajući sebe sačuvamo druge. Sa verom u srcu i dobrim mislima, prebrodićemo ovaj težak period – poručila je Jasmina Stevanović.