Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Zelenim pijacama dozvoljen nastavak rada uz primenu svih preventivnih mera

21.04.2020.

Gradski štab za vanredne situacije je, na šestoj vanrednoj sednici održanoj danas, doneo naredbu kojom se dozvoljava zelenim pijacama (na otvorenom i zatvorenom prostoru) na teritoriji grada Subotice, nastavak sa radom počev od 21. aprila 2020. godine. U naredbi, koju je potpisao komandant Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Bogdan Laban, navodi se da su nastavkom rada poslodavci – upravljači pijaca dužni su da zaposlenima i korisinicima usluga (zakupcima tezgi i posetiocima, odnosno kupcima) obezbede, odnosno omoguće primenu svih preventivnih mera od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih tj, korisnika usluga, a posebno onih koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (držanje socijalne distance, dezinfekciju i upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica), i da u tom smislu donesu poseban plan primene mera, koji su sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

13394_1.jpg 

Korisnici usluga (zakupci tezgi i posetioci, odnosno kupci) dužni su da se pridržavaju uputstava zaposlenih na pijaci i da primenjuju propisane, odnosno utvrđene mere koje se odnose na održavanje socijalne distance i upotrebu sredstava za ličnu zaštitu.

Poslodavci – upravljači pijaca dužni su da na pijacama u zatvorenom prostoru, odnosno u zatvorenim delovima pijace zaposlenima i korisnicima usluga omoguće primenu svih preventivnih mera koje se tiču maksimalnog broja lica koja mogu da borave na zatvorenoj pijaci, odnosno u zatvorenom delu pijace.

Ova naredba primenjuje se od 21. aprila 2020. godine. Sprovođenje ove naredbe kontrolisaće nadležni sekretarijati Gradske uprave.

Naredba je doneta na osnovu člana 29. Zakona o odbrani i Odluke o proglašenju vanrednog stanja predsednika Republike Srbije, predsednika Narodne skupštine i predsednika Vlade Republike Srbije, u uslovima proglašenog vanrednog stanja imajući u vidu mere i ograničenja uvedena Odlukom o proglašenju vanrednog stanja, te Zaključka Vlade RS o saglasnosti sa nastavkom rada poslodavaca u oblasti građevinarstva, oblasti pružanja određenih usluga i trgovina na malo, kao i zelenih pijaca, uz primenu preventivnih mera („Sl. glasnik RS“, br. 58/20).

Naredba - 21. april 2020. godine