Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U Subotici sve više izlečenih

22.04.2020.

Sledeći odluke republičke Vlade, a u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke, i Gradski štab za vanredne situacije grada Subotice doneo je odluke u vezi sa ublažavanjem određenih mera za sprečavanje širenja korona virusa. Od juče zelene pijace na otvorenom i zatvorenom prostoru nastavljaju sa radom, uz obaveznu primenu svih mera zaštite. Po rečima gradonačelnika Bogdana Labana, poslodavci su dužni da zaposlenima i korisinicima usluga (zakupcima tezgi i posetiocima, odnosno kupcima) obezbede i omoguće primenu svih preventivnih mera radi bezbednosti i zdravlja zaposlenih, tj. korisnika usluga, a posebno onih koje se odnose na sprečavanje širenja virusa COVID-19.

13397_1.jpg 

To se pre svega odnosi na držanje socijalne distance, dezinfekciju i upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica, i  u tom smislu naloženo im je da donesu poseban plan primene mera kao sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

- Poslodavci su  dužni  da na pijacama u zatvorenom prostoru, odnosno u zatvorenim delovima pijace, zaposlenima i korisnicima usluga omoguće  sve preventivne mere koje se tiču maksimalnog broja lica koja mogu da borave u zatvorenom delu pijace. Sa druge strane, zakupci tezgi i posetioci, odnosno kupci, dužni su da se pridržavaju uputstava zaposlenih na pijaci i da primenjuju propisane, odnosno utvrđene mere koje se odnose na održavanje socijalne distance i upotrebu sredstava za ličnu zaštitu - rekao je Laban.

Takođe, od utorka, 21. aprila, dozvoljen je rad poslodavcima koji su pružaoci usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača, kao i  trgovcima na malo – knjižarama, trgovcima motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom itd.

- Bitno je naglasiti još jednom da se rad u objektima i delatnostima kojima je to od sutra dozvoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava, maski i rukavica – naglasio je gradonačelnik Subotice, i dodao da objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima, i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom.  

- Zabrana rada se i dalje odnosi na frizerske i kozmetičke salone, teretane, kladionice, kafe barove, restorane i ostale ugostiteljske objekte, ali samodisciplinom i na način kako smo do sada sprovodili preporuke, siguran sam da ćemo vrlo brzo stvoriti mogućnosti i za njihovo ponovno otvaranje - ističe Bogdan Laban.

On je napomenuo da smo svedoci  da se trend pada broja pozitivnih u Vojvodini nastavlja, a takva epidemiološka situacija prati i Suboticu, jer je sa današnjim danom taj broj 47, ali raste broj izlečenih. Osim jedne osobe od ranije, više nema preminulih, ali je značajna činjenica da u subotičkim staračkim domovima nema zaraženih.

- Zaštitne opreme kao i dezinfecionih sredstava neophodnih medicinskim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite na teritoriji Grada Subotice ima u dovoljnim količinama, i obezbeđene su i rezerve za nesmetan rad medicinskog i nemedicinskog osoblja i u narednom periodu. Svi kontakt centri nesmetano funkcionišu i u punoj meri ispunjajaju svoju namenu, a podela paketa sa osnovnim životnim namirnicama penzionerima nesmetano teče. Gradski štab nastaviće da prati situaciju i da prilagođava svoje mere u skladu sa aktuelnom epidemiološkom slikom. Još jednom apelujemo na sve građane da se pridržavaju svih mera bez izuzetka, jer je to jedini način da svi zajedno pobedimo ovu zaraznu bolest podvukao je gradonačelnik Subotice.