Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Naredba Gradskog štaba za vanredne situacije

27.04.2020.

Gradski štab za vanredne situacije je, na osmoj vanrednoj sednici održanoj danas, doneo naredbu kojom se dozvoljava privrednim društvima, drugim pravnim licima i preduzetnicima da na teritoriji grada Subotice, počev od 27. aprila 2020. godine, obavljaju delatnost pružanja frizerskih i kozmetičkih usluga, pedikira, manikira, usluga fitnes klubova i teretana, aktivnosti turskih kupatila, sauna i parnih kupatila, solarijuma, salona za mršavljenje, salona za masažu i drugih usluga nege, održavanje i ulepšavanje lica i tela kod kojih je priroda delatnosti pružanja usluge takva da zahteva blizak kontakt između pružaoca i korisnika usluge, kao i korisnika usluge međusobno.

 13404_1.jpg

U naredbi, koju je potpisao komandant Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Bogdan Laban, navodi se da pravna lica i preduzetnici mogu nastaviti obavljanje delatnosti navedenih u prethodnom stavu pod uslovom da u obavljanju navedenih delatnosti budu primenjene sve preventivne mere koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, a kojima se osigurava bezbednost zaposlenih i bezbednost korisnika usluga (ograničen broj lica u prostoriji, obavezna dezinfekcija prostorija, podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, obavezna zamena korišćene papirne, plastične ili platnene galanterije, obavezna upotreba zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica) i da u tom smislu donesu poseban plan primene mera, koji su sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Mere iz pretodnog stava sprovode se u skladu sa Instrukcijama za rad teretana i fitnes klubova u primeni mera prevencije, sprečavanja širenja i smanjenja rizika bolesti COVID-19 u oblasti rekreativnog sporta i Instrukcijama za rad kozmetičkih i frizerskih salona u primeni mera prevencije, sprečavanja širenja i smanjenja rizika bolesti COVID-19 koje su sastavni deo ove Naredbe.

Priređivači posebnih i klasičnih igara na sreću mogu, od 27. aprila 2020. godine, nastaviti sa priređivanjem igara u objektima čija površina nije veća od 400 metara kvadratnih  pod uslovom da budu primenjene sve preventivne mere koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, kojima se osigurava bezbednost zaposlenih i bezbednost korisnika usluga (ograničen broj lica u prostoriji, održavanje socijalne distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica najmnje dva metra, a u slučaju manjeg rastojanja uz primenu staklene, plastične ili slične barijere, obavezna dezinfekcija prostorija, podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, obavezna upotreba zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica, kako od strane zaposlenih, tako i od korisnika usluga, bez mogućnosti posluživanja hrane, odnosno pića) i da u tom smislu donesu poseban plan primene mera, koji su sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Naredba se primenjuje od 27. aprila 2020. godine. Sprovođenje ove naredbe kontrolisaće nadležne inspekcije.

Naredba je doneta na osnovu člana 29. Zakona o odbrani i Odluke o proglašenju vanrednog stanja predsednika Republike Srbije, predsednika Narodne skupštine i predsednika Vlade Republike Srbije, u uslovima proglašenog vanrednog stanja imajući u vidu mere i ograničenja uvedena Odlukom o proglašenju vanrednog stanja, te Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja („Sl. glasniku RS“, br. 31/20, 36/20, 38/20, 39/20, 43/20, 47/20, 49/20, 53/20, 56/20, 57/20, 58/20 i 60/20) i Odlukom o ograničenju organizovanju igara na sreću („Službeni glasnik RS“, br. 49/20 i 60/20).

Naredba - 27. april 2020. godine

Instrukcijа - rad teretana ...

Instrukcijа - rad kozm. i fr. salona