Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Pomoć grada najmlađima

30.04.2020.

– Lokalna samouprava u Subotici je sve vreme trajanja vanrednog stanja bila u stalnoj komunikaciji sa Predškolskom ustanovom „Naša radost“, trudeći se da u uslovima otežanog funkcionisanja svih segmenata društva koji su bili neminovni usled pandemije, ova ustanova, koja ima  više od 400 zaposlenih,  spremno dočeka početak rada, kada se za to donese odluka na nivou države – izjavila je Jasmina Stevanović,  sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, koja je danas ovoj predškolskoj ustanovi u ime lokalne samouprave donela pomoć u vidu zaštitne opreme i sredstava i pribora za čišćenje i dezinfekciju.

13411_1.jpg 

Podsetila je da se, u skladu sa  dogovorom Grada  i predškolske ustanove,  roditeljima odnosno drugim zakonskim zastupnicima,  tokom vanrednog stanja nisu obračunavale i naplaćivale usluge programa vaspitanja i obrazovanja, uz konstataciju da su zarade zaposlenima tokom vanrednog stanja isplaćivane redovno.

Povodom otvaranja vrtića najavljenog za 11. maj, istakla je, nužno je obezbediti dovoljne količine  zaštitne opreme, sredstva i pribora za čišćenje i dezinfekciju.

- Danas smo tu da Predškolskoj ustanovi 'Naša radost' pomognemo i pružimo još jednu vrstu podrške. Doneli smo pomoć u vidu dezinfekcionih sredstava za svih 50 objekata, rukavicei  maske za sve zaposlene, i tečni sapun za dezinfekciju ruku, a posebno mi je drago što je deo ove pomoći  zapravo bio donacija koju su škole uručile  gradu . Na pravi način pokazali smo koliko možemo da budemo jedni drugima podrška i  nadam se da su nastavnici, đaci i roditelji koji su pravili deo ovih maski i sapuna zadovoljni što je njihovih ruku delo usmereno ka našim najmlađim sugrađanima – rekla je Jasmina Stevanović.

U cilju prevencije , dodala je, neophodno je pojačati higijenski nadzor u svih 50 objekata  uz primenu mera fizičkog distanciranja i mera dezinfekcije.

– Te mere su ključne, naravno uz sprovođenje svih preporuka za postupanje zaposlenih i korisnika u predškolskim ustanovama, a odnose se pre svega na čišćenje, dezifekciju, nabavku opreme za ličnu zaštitu, postavljanje dezobarijera, redovna higijena ruku i provetravanje prostora. Moraće, takođe, da se vodi računa i o dozvoljenoj distanci prilikom dolaska i odlaska dece iz vrtića, a osobe koje rade na pripremi i distribuciji hrane sprovodiće u potpunosti  mere pojačane zaštite i  higijene – naglasila je Jasmina Stevanović.

Ova značajna pomoć  je, kako navodi tehnički direktor PU „Naša Radost“ Veljko Vojnić,  dokaz  odlične saradnje koju imaju sa  lokalnom samoupravom,  i naglašava da je pomoć upućena PU „Naša radost“, zapravo pomoć deci Subotice.

- Intenzivno se pripremamo za početak rada iako deca nisu u našim vrtićima. Radimo sa dežurstvima, kosi se trava, dezinfikuju se  prostorije tako da ćemo biti potpuno spremni za rad. Sredstva koja su nam stigla su hipohloritna sredstva koja su efikasna protiv virusa korone i ovo nam je zaista velika pomoć, a najveća pomoć nam je u maskama za zaposlene Još jednom se zahvaljujem gradonačelniku i gradskoj upravi – rekao je Vojnić.

On je ukazao da je skori dolazak dece u vrtiće  neminovan.

- Razumemo potrebu za zaštitom od širenja epidemije ali znamo i za potrebu  da zemlja živi i  ekonomija nastavlja sa svojim radom. Sve preporuke Ministarstva  smo  sproveli, a jedna od preporuka  bila je i da se utvrdi koji je  broj dece odnosno roditelja koji imaju potrebu da im dete bude u vrtiću. Sproveli smo anketu tako da raspolažemo sa tačnim podatkom da će 1.400 dece  biti u našim  vrtićima od 11. maja, ukoliko se zvanično potvrdi taj datum za ponovno otvaranje vrtića - naveo je tehnički direktor PU „Naša radost“.

 13411_2.jpg