Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Naredba Gradskog štaba za vanredne situacije

04.05.2020.

Gradski štab za vanredne situacije je, na desetoj vanrednoj sednici održanoj danac, doneo naredbu kojom se ublažava mera kojom je radi zaštite od širenja zarazne bolesti COVID-19 zabranjeno obavljanje javnog prevoza putnika u železničkom saobraćaju i drumskom saobraćaju autobusima. U naredbi, koju je potpisao komandant Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Bogdan Laban, navodi se da se od 4. maja dozvoljava obavljanje međumesnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, a da se od 8. maja 2020. godine dozvoljava obavljanje gradskog i prigradskog prevoza putnika u drumskom saobraćaju.

13414_1.jpg 

U tački I naredbe dalje se navodi da su Grad Subotica i JP „Subotica trans“ dužni da obavljanje gradskog i prigradskog prevoza organizuju na način dat Instrukcijom za organizovanje javnog gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza u primeni mera prevencije, sprečavanja širenja i smanjenja rizika bolesti COVID-19, Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 od 28. aprila 2020. godine 08 broj 53-3455/2020-1 (u daljem tekstu: Instrukcija), koja je sastavni deo ove naredbe.

Autobuski prevoznici i autobuske stanice dužni su da obavljanje međumesnog linijskog, posebnog linijskog i prevoza putnika za sopstvene potrebe organizuju u skladu sa tač. 2, 3, 5, 6, 7, 8, 11, 12. i 13. Instrukcije, s tim što su autobuski prevoznici koji međumesni linijski prevoz na linijama do 50 km obavljaju prigradskim autobusima, odnosno na linijama do 15 km prigradskim i gradskim autobusima dužni da u organizaciji prevoza poštuju i tač. 4. i 10. Instrukcije.

Pružaoci stanične usluge (JP „Subotica trans“) na autobuskim stanicama moraju primeniti preventivne mere kojima se osigurava bezbednost zaposlenih i bezbednost korisnika usluga (obavezna dezinfekcija svih prostorija autobuske stanice, opreme, mobilijara, obavezna upotreba zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica, obavezno merenje temperature putnicima u skladu sa posebnim planom mera, koje su sastavni deo akta o proceni rizika, a koji upravljač autobuske stanice donosi u skladu sa zakonom i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu).

U skladu sa mogućnostima autobuskih prevoznika, potrebno je angažovanje što većeg broja autobusa, a u cilju što redovnijeg odvijanja prevoza putnika u drumskom saobraćaju.

Autobuski prevoznici sa registrovanim redom vožnje u međumesnom prevozu putnika u drumskom saobraćaju u obavezi su da do 1. septembra 2020. godine obavljaju polaske za koje postoje iskazane potrebe putnika, ali ne manje od 25% polazaka sa registrovanih redova vožnje, nakon čega je neophodno da prevoz obavljaju u skladu sa registrovanim redom vožnje.

U tački II naredbe navodi se da počev od 4. maja 2020. godine pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića tu delatnost, odnosno pružanje usluga mogu da obavljaju, odnosno da posluživanje korisnika vrše i neposredno u zatvorenom prostoru i u prostoru organizovanih bašti na otvorenom – uz primenu preventivnih mera propisanih ovom naredbom i utvrđenih aktom poslodavca.

Pravna lica i preduzetnici (poslodavci) koji pružaju usluge u delatnostima iz ove tačke, podtačka 1. ove naredbe, a na način opisan navedenom podtačkom naredbe dužni su da, u odnosu na zaposlene i korisnike usluga, primene sve preventivne mere od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga, a posebno one koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (organizovanje procesa rada koji obezbeđuje održavanje socijalne distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra, obaveznu dezinfekciju mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica od strane zaposlenih – za pružanje usluga na otvorenom, kao i dodatne mere, ograničenog broja lica u prostoriji, a u slučaju manjeg rastojanja od dva metra između korisnika pružanje usluga uz primenu staklene, plastične ili slične barijere, obaveznu dezinfekciju prostorija i podova, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica i od korisnika usluga – za pružanje usluga u zatvorenom prostoru), i da u tom smislu dopune poseban plan primene mera iz stava 1. ove tačke.

U tački III naredbe navodi se da se počev od 8. maja 2020. godine dozvoljava neposredna prodaja robe kupcima i neposredno vršenje usluga korisnicima usluga u trgovinskim centrima i sličnim objektima uz primenu preventivnih mera propisanih ovom naredbom, drugim propisom koji se odnosi na delatnost koju obavlja pravno lice ili preduzetnik i utvrđenih aktom poslodavca.

Pravna lica i preduzetnici (poslodavci) koji pružaju usluge u delatnostima iz ove tačke podtačka 1. ove naredbe dužni su da, u odnosu na zaposlene i korisnike usluga, primene sve preventivne mere od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga, a posebno one koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (organizovanje procesa rada koji obezbeđuje ograničen broj lica u prostoru, održavanje socijalne distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra, pružanje usluga uz primenu staklene, plastične ili slične barijere, obaveznu dezinfekciju prostorija i podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica od strane zaposlenih i korisnika usluga), i da u tom smislu donesu poseban plan primene mera, koji je sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Ova naredba primenjuje se od 4. maja 2020. godine. Primena mera iz tačke II i tačke III ove naredbe traje dok traje vanredno stanje proglašeno u Republici Srbiji, odnosno dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

 

Naredba je doneta na osnovu člana 29. Zakona o odbrani i Odluke o proglašenju vanrednog stanja predsednika Republike Srbije, predsednika Narodne skupštine i predsednika Vlade Republike Srbije, u uslovima proglašenog vanrednog stanja imajući u vidu mere i ograničenja uvedena Odlukom o proglašenju vanrednog stanja, te Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja („Sl. glasniku RS“, br. 31/20, 36/20, 38/20, 39/20, 43/20, 47/20, 49/20, 53/20, 56/20, 57/20, 58/20 i 60/20) potvrđene Zakonom o potvrđivanju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanredog stanja („Službeni glasnik RS“, br. 62/20), Odlukom o ublažavanju mera zabrane obavljanja javnog prevoza putnika za vreme vanrednog stanja („Službeni glasnik RS“, br. 63/20), Odlukom o posebnim merama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića u ugostiteljskim objektima i prodaju hrane za nošenje („Službeni glasnik RS“, br. 63/20) i Odlukom o ograničenju pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koje obuhvataju prodaju robe i vršenje usluga u trgovinskim centrima i lokalima u koje se ulazi iz zatvorenog prostora („Službeni glasnik RS“, br. 39/20 i 63/20).

Naredba - 4. maj 2020. godine