Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Uz mere opreza ka normalnom životu

05.05.2020.

- Prema podacima sa kojima raspolaže Gradski štab za vanredne situacije, epidemiološka situacija na teritoriji Subotice je stabilna, kada je reč o broju novoobolelih taj broj je u opadanju, a broj testiranih se povećava u skladu sa preporukom republičkog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19 – izjavio je danas, obraćajući se javnosti, komandant Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Bogdan Laban.

13416_1.jpg 

Nažalost, rekao je, juče je u Novom Sadu preminuo još jedan naš sugrađanin, pripadnik vojske Srbije koji je na radnom zadatku oboleo od virusa korona, i ovom prilikom uputio bih saučešće  njegovoj porodici. Ova tužna vest, upozorio je, opominje nas da je virus i dalje prisutan, i da je potrebno da imamo kontinutitet u odgovornosti koji moramo da zadržimo, i pored činjenice da se vraćamo u normalan život.

- Ono što je jako važno jeste da nismo imali prisustvo virusa u staračkim domovima, a apelujem na sve naše najstarije sugrađane da još neko vreme i dalje poštuju mere koje se odnose na socijalnu distancu, pa čak i po ukidanju vanrednog stanja koje se najavljuje – istakao je gradonačelnik.

Podsetio je da je u skladu sa merama Republičkog štaba za vanredne situacije, subotički Gradski štab doneo set mera koje treba da poštujemo, kako bi se preventivno sprečilo širenje korona virusa.

- Od juče, kao što vam je poznato, u sklopu olakšanja mera tokom vanrednog stanja koje je donela Vlada Srbije, sa radom ponovo počinju ugostiteljski objekti, odnosno kafići i restorani,  i na snazi je novi set ublaženih mera tokom trajanja vanrednog stanja, i ovom prilikom apelujem na strogo pridržavanje ovih mera – naveo je Laban.

Ranijom naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije od 1. maja dozvoljeno je kretanje u svim parkovima i na javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, rekao je gradonačelnik i dodao da su građani, zbog sprečavanja širenja zaraze, dužni da primenjuju preventivne mere koje podrazumevaju držanje socijalne distance, odnosno međusobno rastojanje od najmanje dva metra između dva lica, i da obavezno upotrebljavaju zaštitna sredstva, tj. rukavice, i da dezinfekuju sprave za vežbanje ili druge sprave pre  upotrebe.

- Ublažavaju se mere kojima je zabranjeno obavljanje javnog prevoza putnika u železničkom saobraćaju i drumskom saobraćaju autobusima. Dozvoljava se obavljanje međumesnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, a od 8. maja  godine dozvoljava se obavljanje gradskog i prigradskog prevoza putnika u drumskom saobraćaju – kazao je Laban.

Uz konstataciju da se u ovom momentu ne prodaju karte za pojedinačne vožnje, jer je još na snazi odluka o zatvaranju šaltera, već samo mesečna karta sa potvrdom pravnog lica koje može da izvrši narudžbinu i plaćanje, on je rekao da se, takođe, ne može koristiti svako sedište, da će biti obeležena  sedišta na kojima ne može da se sedi, a Instrukcija obavezuje i vozače i putnike da nose maske i rukavice.

- U skladu sa mogućnostima,  angažovaćemo što veći broj autobusa u cilju što redovnijeg odvijanja prevoza putnika. Ovo je prva faza po instrukciji za organizovanje javnog gradskog prevoza koju je dao republički Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19 od 28. aprila, a dalje relaksiranje i otvaranje autobuskih linija će zavisiti od epidemiološke procene. Lokalne samouprave utvrdiće trajanje svake od faza na osnovu preporuka nadležnih zavoda za javno zdravlje – naglasio je gradonačelnik.

Na stajalištima, naveo je, moraju biti vidno istaknuta pravila ponašanja u vozilu (ulazak jedan po jedan, nošenje lične zaštitne opreme, fizička distanca, način ulaska i izlaska putnika iz vozila i dr.), kao i obeležena mesta za stajanje putnika na stajalištu radi formiranja reda kojim se obezbeđuje fizička distanca.

Tržni centri počinju sa radom u petak, 8. maja, uz primenu preventivnih mera, rekao je i podsetio da će poslodavci biti u obavezi da ograniče broj osoba koje mogu da borave u prostoru, da se  vodi računa o  distanci od najmanje dva metra, da  dezinfikuju prostorije, podove, mobilijar, mašine, alate i uređaje za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku. Nošenje maski i rukavica, podsetio je, obavezno je kako za zaposlene, tako i za korisnike usluga.

- Najavljeno otvaranje vrtića i produženih boravaka u školama dočekaćemo potpuno spremni. Predškolsku ustanovu 'Naša radost' lokalna samouprava snabdela je neophodnim sredstvom za dezinfekciju prostora. Juče se  krenulo sa trećim krugom dezinfekcije koja će, u svih 56 objekata, biti završena u četvrtak. Školama su, takođe podeljena sredstva za dezinfekciju prostora. Spremni smo da obrazovne ustanove u propisanom obimu  počnu sa radom 11. maja, a da ne oskudevamo u potrebnim sredstvima za primenu mera zaštite – naglasio je Laban.

Prema izvršenom anketiranju roditelja o njihovim potrebama za smeštaj dece u vrtiće, naveo je, oko 1400 dece će biti u vrtićima prvog radnog dana po ponovnom otvaranju.

- Tri faze dezinfekcije svih objekata je urađeno, a njihovo održavanje kroz čišćenje prostorija i košenje travnjaka nije ni prestajalo, iako deca nisu boravila u vrtićima, upravo iz razloga da bi bili spremni za rad u punom obimu, kada se za to  steknu uslovi – istakao je gradonačelnik Bogdan Laban.