Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotica nastavlja razvojnu politiku

07.05.2020.

Subotica će, početkom avgusta ove godine a  na inicijativu gradonačelnika Bogdana Labana, dobiti modernu parternu fontanu na mestu nekadašnje Zelene fontane, koja zbog velikog oticanja vode skoro deceniju nije bila u funkciji. Gradonačelnik Laban je danas, obilazeći radove na realizaciji projekta rekonstukcije i izgradnje Zelene fontane, istakao da se sve odvija predviđenom dinamikom i da izvođači nisu prestajali sa radovima ni u vreme trajanja vanrednog stanja.

13420_1.jpg

Zelena fontana, izrađena od „Žolnai“ keramike, nije bila dugovečna, podsetio je gradonačelnik, i dodao da je jedan od ulaznih parametara za projektovanje bio i dopis od stručnjaka iz Žolnai fabrike u Pečuju u kome je, kako je rekao, navedeno da ne postoji adekvatno zazimljavanje ovako velike fontane, kao ni način da se spreči da vlaga u keramici, makar i u mikročesticama, vremenom ne prouzrokuje oštećenja.

– Subotica mora da nastavi snažnu razvojnu politiku i pored toga što smo sve kapacitete i instrumente  stavili u funkciju borbe protiv epidemije COVID-19 i zaštite života i zdravlja građana, i usmerili ih kroz različite vrste pomoći najstarijima. Kao što je predsednik Aleksandar Vučić najavio, Srbija će se snažno boriti da borba protiv epidemije ostavi što manje posledice na ekonomiju i stopu privrednog rasta, a Subotica će u toj borbi biti u prvim redovima – naglasio je  gradonačelnik Laban.

Kao što vidite, radovi nisu stajali, i siguran sam da ćemo u predviđenom roku biti u potpunosti  okončani, rekao je gradonačelnik i dodao da je rok početak avgusta i da će se, u dogovoru sa izvođačem, sve snage usmeriti da se posao dovrši i pre roka.  

Laban se, takođe, zahvalio izvođaču na naporima da se projekat što pre realizuje. Želimo, istakao je, da Subotica što pre dobije centar grada kakav ovaj grad i njegovi žitelji zaslužuju, i koji će uz pozorište, Gradsku kuću i  prelepe zgrade naše secesije predstavljati pravi turistički dragulj.

Aleksandar Obradović, direktor firme „Alex Engineering & Construction“ iz Beograda, koja je izvođač radova, naveo je da izvođač od samog početka radi maksimalnim kapacitetom i u  skladu sa svim preporukama ministarstva i Vlade.

– Uspeli smo da izađemo iz zemlje odnosno iz betona. Urađeni su svi betonski radovi što znači da smo izašli s kote -2,5 na kotu nula.  Bilo je veoma teško u ovoj situaciji zbog uvoza i transporta radnika sve ispoštovati, ali sva potrebna  oprema i materijal su nabavljeni na vreme – rekao je Aleksandar Obradović.

Projektno tehnička dokumentacija za projekat „Rekonstrukcija i izgradnja Zelene fontane“ izrađena je krajem prošle godine. Do sada su izvršeni radovi na betoniranju parterne fontane  uključujući i betoniranje mašinske prostorije koja se nalazi ispod same fontane.

Izbetonirane su tri velike i tri male žardinjere na jugozapadnoj strani trga, a u toku je i njihovo hortikulturno opremanje.

U severnom kvadrantu trga su izbetonirana i tri bazena sa „mirnom vodom”. Trenutno je u toku betoniranje kanala za 16 parternih mlaznica sa glatkim mlazom – Rainbow Jet mlaznice.

Radovi na realizaciji ovog projekta otpočeli su su 5. februara 2020. godine, a završetak radova, po Ugovoru, predviđen je za 4. avgust 2020. godine. Ukupna vrednost radova iznosi 147.614.546 dinara, sa PDV-om.

 13420_2.jpg