Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotičke škole i vrtići spremno dočekali početak rada

11.05.2020.

– Subotička lokalna samouprava i Krizni štab tokom protekle nedelje, zaključno sa današnjim danom, snabdeli su osnovne škole i 50 objekata Predškolske ustanove 'Naša radost' svim potrebnim zaštitnim sredstvima, pre svega maskama, rukavicama i sredstvima za dezinfekciju ruku i prostorija, kako bi u potpunosti bili spremni za današnji početak u skladu sa Instrukcijama i smernicama propisanim od strane nadležnog ministarstva i merama Vlade – izjavila je danas, obraćajući se javnosti, Jasmina Stevanović, sekretar Sekratarijata za društvene delatnosti.

13425_3.jpg
 

Prema podacima koje imamo, otvorene su  škole i vrtići  u obimu na osnovu iskazanih potreba roditelja, i  danas je odziv  svega 50 procenata u odnosu na prijavljeni broj dece, navela je ona i dodala da se očekuje da će odziv iz dana u dan biti sve veći, a najbitnije je, kako je rekla, da su obezbeđena sva potrebna sredstva za nesmetan rad i zaštitu zaposlenih i učenika u kontekstu normalizacije uslova i nastavka rada.

– Kumunikacija sa školama sve vreme trajanja vanrednog stanja bila je stalna. Upravo škola u kojoj se nalazimo spada u red onih škola koje su  organizovale i neposredan rad sa učenicima i održavale časove preko ’skajpa’, ali je imala i niz drugih aktivnosti u uslovima vanrednog stanja, kroz društveno humanitarni rad i različite vrste pomoći. Naime, u nekim vrtićima i školama, pa i ovoj, stručne službe pružale su psihološku podršku deci i roditeljima kako bi im olakšali, odnosno osnažili ih da na najbezbolniji način funkcionišu u uslovima vanrednog stanja – naglasila je Jasmina Stevanović.

Đaci, nastavnici i roditelji, podsetila je, sašili su maske koje smo kasnije preusmerili zaposlenima u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“, i tako učinili jedan lep gest.

- Taj gest pokazuje da nismo zaboravili jedni na druge, ni mi na škole, a ni škole na svoj grad, i da treba da se držimo zajedno i pomognemo jedni drugima. Na jedan poseban način zapravo smo uputili deci  poruku čija je suština da sve što urade može itekako da bude  praktično primenjeno, i da  su deo društva koji nam je najvažniji, ali na koji uvek možemo i moramo da računamo – podvukla je Jasmina Stevanović.

Direktorka Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, Branka Bešlić, rekla je da je u skladu sa instrukcijama MPNTR i ta škola dočekala učenike u celodnevni boravak.

- U cilju prevencije infekcije COVID -19  pojačali smo i uveli dodatne mere zaštite. Izvršena je dezinfekcija prostora  i opreme, postavljene su dezobarijere na svim ulazima u školu i dezinfekcija ruku, a obezbeđene su i zaštitne maske i rukavice za sve zaposlene – kazala je Bešlić.

 13425_4.jpg

Prema njenim rečima, potrebu za celodnevni boravak je iskazalo 16 porodica/roditelja za 16 učenika 1. i 2. razreda.

- Prvu nedelju će u boravku boraviti do osmoro dece. Deca će boraviti u školi od 7.30 do 16.20 časova. Trudili smo se da deci boravak u školi posle dva meseca učinimo zanimljivim i sadržajnim. Pored praćenja TV časova, za decu/učenike su organizovane kreativne sportske, kao  i igrovne aktivnosti u  dvorištu škole – rekla je Branka Bešlić.