Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotica se okreće daljem razvoju

13.05.2020.

– Život u Subotici polako se vraća u normalu, sledeći korak je relaksiranje i vraćanje u normalan tok rada gradskih preduzeća, ali je neophodno da se ne odreknemo mera predostrožnosti – rečeno je na pres-konferenciji na kojoj je komandant Gradskog štaba za vanredne situacije grada Subotice, gradonačelnik Bogdan Laban izvestio svoje sugrađane o aktivnostima koje su Gradski štab, lokalna samouprava i nadležne službe preduzimali tokom trajanja vanrednog stanja, uz osvrt na aktivnosti privrednih subjekata, institucija i javnih i obrazovnih ustanova koje su bile usmerene na pomoć Gradu u otežanim uslovima usled vanrednog stanja uvedenog 16. marta.

13427_4.jpg

Mnogima je, možda, ovo dugo trajalo, ali tako je moralo da bude da  bismo sačuvali živote i zdravlje, rekao je gradonačelnik Laban i dodao da se vraćamo u normalne tokove.

Još jednom apelujem, naglasio je, da borba nije završena i da je bitno da naši sugrađani shvate zašto nije sve odmah relaksirano i zašto ide sve postepeno.

Ne treba da se opuštamo i zavaravamo, upozorio je, jer, kako je rekao, borbu još nismo završili i preterano opuštanje moglo bi nas dovesti u neželjenu situaciju.

Kao komandant štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Subotice, dodao je, „smatrao sam svojom dužnošću da u kratkim crtama upoznam građane sa onim što smo dva meseca unazad preuzimali kako bismo sačuvali živote i zdravlje svih nas, i napravim presek svih aktivnosti službi, ustanova, javnih preduzeća, pojedinaca i privrednih subjekata koji su se stavili na raspolaganje Gradskom štabu za vanredne situacije“.

- Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u gradu, na teritoriji Subotice od početka epidemije do sada  je registrovano  ukupno 54 potvrđenih slučajeva pozitivnih na  kovid 19 virus. Nažalost, dvoje naših sugrađana izgubilo je život u borbi sa virusom – istakao je gradonačelnik.

Pozivni centar Gradske uprave za podršku starijim sugrađanima prestao je sa radom u petak, 8. maja, podsetio je i naveo da je nakon više hiljada primljenih poziva i isto toliko usluženih starijih sugrađana.

- Мožemo reći da je zadatak ispunjen i da je pozivni centar ostvario svoju svrhu. Ukupan broj poziva od trenutka formiranja Kontakt centra je oko 6500. Broj zahteva za pomoć upućen ka volonterima je 1909, odnosno ovo je broj ljudi kojima je pružena pomoć u vidu usluge dostave lekova, osnovnih životnih namirnica i sredstava za higijenu – kazao je Laban.

Uporedo sa ovim, kako je rekao, veoma uspešno je funkcionisao  i kontakt centar koji je oformljen od lekara iz privatne prakse kao podrška građanima za pitanja o svim drugim zdravstvenim tegobama koje nisu bile vezane za virus kovid. Ovom prilikom, podvukao je, zahvaljujem se i njima.

Uz podsećanje da je dezinfekcija javnih površina na teritoriji Grada Subotice u cilju sprečavanja širenja epidemije zarazne bolesti kovid 19 izazvane virusom  vršena svakodnevno, gradonačelnik je naveo da je Gradski štab doneo  čitav niz odluka o funkcionisanju javnog života na teritoriji grada,  među kojima je veoma bitno bilo sprovesti  pojačano i konstantno održavanje i dezinfekciju objekata predškolskih i školskih ustanova; javnih i javno komunalnih preduzeća i ustanova; redovna dezinfekciju pijaca i autobusa u gradskom i prigradskom saobraćaju; dezinfekciju javnih površina, tj. ulica u širem centru grada, odnosno u najfrekventnijim delovima grada, u blokovima u okolini zdravstvenih ustanova, autobuskih stajališta i dečjih igrališta.

- Kompanija 'Alex' nam je ustupila dva nova uređaja koja dnevno proizvode 1000 litara natrijum-hipohlorita. Zahvaljujem im se na tome, jer su nam pomogli da na vreme reagujemo i  krenemo u akciju, odnosno da snabdemo sve javne ustanove i preduzeća, kao i da dezinfikujemo čitav grad – rekao je Laban.

Opšta Bolnica je, naglasio je, od samog početka i pojave prvog kovid pacijenta uvela mere sprovedene za kovid 19.

- Do sada je obavljeno više od 1000 pregleda lica koja su se javila ili bila poslata od strane Doma zdravlja sa nekim od simptoma pod sumnjom na KOVID infekciju, testirano je više od 2000 lica. Od početka epidemije zabeležena su dva izolovana slučaja oboljenja kod zdravstvenih radnika, koji su se inficirali u privatnom kontaktu i u to vreme uopšte nisu radili u bolnici. Nije bilo pojave niti prenošenja kovid infekcije unutar zdravstvene ustanove, na šta smo posebno ponosni. U poslednjih sedam dana u Subotici nije registrovan nijedan slučaj kovid infekcije, rekao je . U bolnici su u toku pripreme za prelazak na 'redovan rad', koje se odvijaju u više faza. Izvedene su sve pripreme za dalje bezbedno lečenje pacijenata, uz strogu primenu mera za sprečavanje i suzbijanje širenja infekcije – istakao je gradonačelnik.

Donacije Opštoj bolnici tokom trajanja vanrednog stanja bile su brojne, veliki broj privrednih subjekata i pojedinaca donirao je sredstva ili robu.

- U danima kada je borba sa suzbijanjem virusa jednaka onoj u kojoj se borimo da zaštitimo naše najstarije mnoge  kompanije i preduzeća su  svojim donacijama pomogle subotičku bolnicu, i našu lokalnu samoupravu. Kada ovakvu pomoć dobijete u teškom trenutku u kojem smo se našli, onda znate da postoje kompanije koje su primer društvene odgovornosti i solidarnosti – rekao je gradonačelnik.

Ovom prilikom, podvukao je, „ u svoje lično ime, i u ime svih zaposlenih i menadžmenta Opšte bolnice zahvaljujem se  svim donatorima i ljudima dobre volje koji su u najtežim trenucima bili uz nas, pomogli radu bolnice i zdravstvenim radnicima: kompaniji Mocart koja je donirala posteljinu i uniforme u vrednosti 10.000 evra, OTP banci, Infostudu, Milošev femili Fondaciji, preduzećima Podrum Palić, Fidelinka Skrob do, Tehnokopu, Vojvođanskoj banci, Okružnom zatvoru, firmama Kendi, Brilijant 024, CCS Solutions doo i  svim pojedincima koji su pomogli funkcionisanje ove zdravstvene ustanove u vreme vanrednog stanja.“

 13427_5.jpg

Uvođenjem vanrednog stanja u Republici Srbiji Dom zdravlja Subotica je u celosti svoje poslovanje uskladio sa novonastalom situacijom, naglasio je gradonačelnik, i naveo da je od početka epidemije Dom zdravlja osnivanjem dve respiratorne ambulante imao primarnu ulogu u prijemu i zbrinjavanju svih pacijenata koji su imali respiratorne tegobe.

- Počev od 6. aprila otvorena je Kovid-ambulanta gde se obavljala  kompletna dijagnostika pacijenata pod sumnjom na infekciju Korona virusom. I nakon ukidanja vanrednog stanja, Kovid-ambulanta i dalje vrši pregled pacijenata sa respiratornim tegobama, kao I testiranje pacijenata sa sumnjom na infekciju. Otvorena je i NON Kovid-ambulanta gde se vrši testiranje pacijenata bez simptoma, a kojima je neophodna potvrda zbog upućivanja u bolnicu ili na hemodijalizu, kao i onkoloških pacijenata i trudnica – kazao je gradonačelnik .

Prema njegovim rečima, Studentski centar „Subotica" je od početka uvođenja vanrednog stanja na raspolaganje stavio sve svoje raspoložive kapacitete za smeštaj i ishranu lica za potrebe privremenog karantina, svi  objekti su dezifikovani i pripremljeni u skladu sa preporukama infektologa.

- U Studentskom domu 'Ivo Lola Ribar' na privremenom smeštaju i ishrani  nalazilo se oko 200 lica i 15 pripadnika Vojske Srbije. Nakon izlaska lica iz privremenog karantina svi objekti su dezinfikovani i pripremljeni za prijem studenata ili za potrebe privremenog karantina – naveo je Laban.

Veliku i posebnu zahvalnost, dodao je, dugujemo svim donatorima. Fabrika „Gordon“ d.o.o. – koja posluje u okviru grupacije „Kalcedonija“ u Subotici donirala je 10.000 pamučnih, perivih  zaštitnih maski za višekratnu upotrebu, od kojih je 7.000 za Suboticu, a 3.000 za Kikindu.

- Veterinarski zavod Subotica je donirao 1,2 miliona dinara za pomoć u borbi protiv epidemije virusa KOVID-19. Španska farmaceutska kompanija 'Labiana', koja je prošle godine preuzela svih 100 odsto akcija Veterinarskog zavoda, ovu donaciju uplatila je odmah nakon otvaranja namenskih računa za uplatu donacija fizičkih i pravnih lica u borbi protiv epidemije virusa korona. To je bila jedna  od najvećih donacija našem gradu upućenih u ovoj situaciji – podsetio je Laban.

Kompanija Mini-pani, naveo je, donirala je veliku količinu svojih proizvoda, Hladnjača Voćko, firma Ekohem, Tandeks koji je donirao digitalne toplomere, kompanija Voda Voda, Elementa, Unit sport, Volan, Lomax kompanija Imlek, Gemaks gradnja, DG kompani, PTP Dubrava, Destilatori, Jovište, Skala grin, Dunav doo,  i mnogi drugi privredni subjekti, udruženja građana i pojedinci. Tu bih, dodao je, spomenuo gospodina Živorada Đurića koji je donacije uručio i gradu i Bolnici.

- Zahvaljujem se i svim drugim kompanijama koje su u nastalim okolnostima usled koronavirusa imale sluha za humanost i pomogle gradu i zdravstvenim ustanovama donirajući medicinsku opremu i higijenska sredstva, ali i  pojedincima i preduzetnicima koji su novac uplatili na namenski račun grada otvoren za pomoć onima kojima je to u ovoj situaciji neophodno – istakao je gradonačelnik.

Snabdeli smo, naglasio je, blizu 15.000  naših najstarijih sugrađana odnosno penzionera čija su primanja ispod 30.000 dinara paketima pomoći.

- Paketi  su sadržali osnovne životne namirnice i podeljeni su preko volontera po Mesnim zajednicama, na kućne adrese našim penzionerima. Sa blizu 2.000 paketa snabdeli smo i najugroženije, odnosno najsiromašnije porodice.  Sukcesivno je stizala roba i sukcesivno se pakovala i distribuirala Nismo smeli da dozvolimo da virus i zaraza uđe u ove prostore i među ove zaposlene kao i za volontere koji su distribuirali i donosili pakete na kućnu adresu – naglasio je Laban.

On je istakao da niko nije izostavljen za koga je Gradska uprava dobila podatak od PIO fonda da je na spisku, ili je zvao telefonom sa podatkom da nije na  spisku a ima penziju manju od 30.000 dinara, i da je lično insistirao da se svima koji su zvali ili za koje su dobijeni podaci da nisu dobili pakete paketi dostave u najkraćem roku.

- Morali smo pristupiti oprezno imajući u vidu da je finansiranje išlo iz budžetskih rezervi i da u tom trenutku niko pouzdano nije mogao da tvrdi do kada će epidemija imati svoje trajanje, šta nas sve očekuje tokom tog perioda i da se određena sredstva finansije i robe moraju racionalno čuvati ukoliko pandemija potraje – rekao je gradonačelnik.

Naglasio je da se nije krenulo principom stampeda ili javne samopromocije, već domaćinski, imajući u vidu da zarazna bolest može da potraje, a da se, isto tako, sve vreme gledalo da i socijalno ugroženi dobiju blagovremeno pomoć u hrani i higijeni.

Podsetio je i da je Subotica prva u Srbiji kao lokalna samouprava počela proizvodnju natrijum hipohlorita, da je podeljeno oko 30.000 litara natrijum-hipohlorita za dezinfekciju površina kako našim građanima, tako i obrazovnim  ustanovama i ustanovama kulture, institucijama i javnim preduzećima i da je više od 10.000 maski i oko 5.000 pari rukavica podeljeno građanima koji su se obratili za pomoć.

- Najveću pažnju tokom vanrednog stanja, a pogotovo u vreme trajanja policijskog časa trebalo je posvetiti najugroženijim kategorijama, i zato je oblast socijalne zaštite bila jedan od najznačajnijih segmenata na koji je trebalo obratiti pažnju – rekla je Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti grada Subotice, naglasivši da je u koordinaciji sa pružaocem usluge, usluga ličnog pratioca i personalne asisitencije  pružena u punom kapacitetu, uz korekcije individualnog plana rada za svakog korisnika pojedinačno.

 13427_6.jpg

Podsetila je da je Gerontološki centar Subotica od početka proglašenja pandemije i uvođenja vanrednog stanja počeo sa primenom preventivnih mera i mera zaštite skako bi se  sprečio ulazak virusa u objekte u kojima boravi kategorija stanovništva za koju smo najviše brinuli i koji su bili najosetljivija i najrizičnija grupa u društvu i da bi se sprečila zaraza  zaposlenih.

Kako bi se komunikacija sa rodbinom i prijateljima ipak omogućila, Gerontološki centar Subotica je prvi u Srbiji uveo za svoje korisnike mogućnost „video poziva“ i na taj način omogućio korisnicima da i pored svih restriktivnih mera budu u kontaktu sa svojim najbližima, istakla je Stevanović, i dodala da je ustanova u potpunosti bila snabdevena svim potrebnim sredstvima za dezinfekciju.

Naglasivši veliku ulogu Crvenog krsta Subotice koji je  sve svoje kapacitete stavio na raspolaganje Gradskom štabu i organizovao edukaciju volontera  i dobrovoljaca koji su se prijavili za pomoć u kupovini osnovnih životnih namirnica i lekova i njihovo dostavljanje starijim sugrađanima i licima u izolaciji, ona je podsetila na mere usmerene na brigu o korisnicima Narodne kuhinje i podeljene porodične pakete,  u saradnji sa Mesnim zajednicama na distributivnim punktovima.

Pandemija nije imala samo svoju zdravstvenu već i socijalnu dimenziju pa su socijalno najugroženijim sugrađanima dostavljeni paketi hrane u nekoliko navrata, rekla je Stevanović.

Ona je iznela podatak da su subotička lokalna samouprava i Krizni štab snabdeli  osnovne škole i 5o objekata predškolske ustanove Naša radost svim potrebnim zaštitnim sredstvima kako bi  u potpunosti bili spremni za  početak u skladu sa Instrukcijama i smernicama propisanim od strane nadležnog ministarstva i merama Vlade.

- Prema podacima koje imamo, odziv dece  je za sada svega 50 procenata u odnosu na prijavljeni broj. Očekuje se da će on iz dana u dan biti sve veći, a najbitnije je da smo obezbedili sva potrebna sredstva za nesmetan rad i zaštitu zaposlenih i učenika u kontekstu normalizacije uslova i nastavka rada - podvukla je Jasmina Stevanović.

Gradonačelnik Laban podsetio je da će neke mere uvedene tokom borbe sa koronavirusom će ostati na snazi.

- Apelujem, zato, na naše sugrađane da se i dalje pridržavaju mera koje je Vlada propisala a koje su još uvek na snazi, jer virus nije iščezao. U takvoj situaciji potrebno je da budemo disciplinovaniji nego što smo ikad bili, i da u svim kontaktima držimo određenu distancu, nosimo maske i rukavice. Briga o našim nastarijima i dalje je primarna, jer su upravo oni najranjivija kategorija, rekao je Laban i naglasio kao važno da nismo imali prisustvo virusa u staračkim domovima.

Ustanove socijalne zaštite, privatne gerontološke centre i Udruženja građana u oblasti socijalne zaštite Grad je, takođe, snabdeo zaštitnim maskama i sredstvima za dezinfekciju, kazao je on i najavio da se u punom kapacitetu nastavlja sa merama na zaštiti zdravlja naših sugrađana i u narednom periodu.

- To će biti dugotrajan zadatak, bez obzira na činjenicu da se moramo okrenuti poslu, podizanju privrede i nastavku razvojne politike koju Subotica vodi -  naglasio je gradonačelnik.

On je, takođe, podsetio na dvostruku odgovornost.

- Sve svoje resurse usmerili smo u dva pravca: da zaštitimo zdravlje i živote građana s jedne strane, i da sačuvamo ekonomiju, s druge strane. Rukovođeni takvim pristupom, a uz sve propisane mere zaštite, nismo stajali sa radom na najvećim projektima koje smo započeli. I u otežanim uslovima teku radovi na Pozorištu, na rekonstrukciji 'Zelene fontane' i na izgradnji spa centra - rekao je Laban.

Istakao je da Subotica mora da nastavi snažnu razvojnu politiku i pored toga što smo, kako naglašava,  sve kapacitete i instrumente  stavili u funkciju borbe protiv epidemije kovid-19 i zaštite života i zdravlja građana, i usmerili ih kroz različite vrste pomoći najstarijima.

- Kao što je predsednik Aleksandar Vučić najavio, Srbija će se snažno boriti da borba protiv epidemije ostavi što manje posledice na ekonomiju i stopu privrednog rasta, a Subotica će u toj borbi biti u prvim redovima – naglasio je Bogdan Laban. - Građane Subotice pre svega interesuje njihova budućnost, nastavak ekonomskog jačanja grada, nastavak velikih infrastrukturnih projekata, još većih ulaganja u zdravstveni sistem, obrazovni sistem i socijalnu zaštitu, i vrlo odgovorno tvrdim da ćemo sve gde smo stali nastaviti i završiti.