Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Renoviran objekat Gerontološkog kluba „Centar II“

18.05.2020.

– Potpuno renovirani Gerontološki klub 'Centar II' za čiju realizaciju su Ministarstvo rudarstva i energetike i Grad  Subotica obezbedili 14 miliona dinara, još jedan je u nizu primera dobre saradnje svih nivoa vlasti i dokaz da ta saradnja na svakom koraku može da se vidi i istakne – rekao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, u prostorijama adaptiranog kluba koji su danas, simboličnim presecanjem vrpce, svečano otvorili državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, Stevica Deđanski, gradonačelnik Laban i direktor Gerontološkog centra Subotica Nenad Ivanišević.

13433_1.jpg 

On je, tim povodom, podsetio da je godinama unazad ukazivao kako zajedničko delovanje i dobra saradnja najviše doprinose našem gradu, i naglasio da je zadovoljstvo posebno kada se zna da će najviše koristi imati upravo naši najstariji sugrađani.

– Ovo je veoma simbolično, jer smo prošli kroz period kada smo sa velikom zabrinutošću gledali na njih kao na kategoriju koja je bila najugroženija poslednjih meseci. Vreme je da se okrenemo razvoju grada, razvoju usluga koje pružamo, i zato mi je veliko zadovoljstvo što smo realizacijom ovog projekta  obradovali upravo one koji su se pokazali kao najdisciplinovaniji u periodu iza nas koji je bio izuzetno težak – podvukao je Laban. – Pokazujemo da i te kako radimo na prosperitetu grada, da imamo spremne projekte kojima apliciramo kod domaćih i stranih fondova, i nastavićemo sa tom praksom, kako bismo omogućili normalan život svim našim sugrađanima.

Nenad Ivanišević je rekao da je klub renoviran tako što je grad Subotica konkurisao kod resornog ministarstva koje je prepoznalo ovaj zajednički projekat kao adekvatan.

– U ovaj klub dolazi više od tri hiljade naših starijih sugrađana, a sedište je i Službe otvorene zaštite u okviru koje brinemo o više od 10.000 naših sugrađana. Zajedno izlazimo iz ove pandemije i koristim priliku da se najiskrenije zahvalim gradonačelniku i gradu Subotici što su nam  prvi pritekli u pomoć, kao i Pokrajinskoj vladi i Vladi Srbije. Sa ponosom mogu da istaknem da smo ustanova koja epidemiju završava bez zaraženih i korisnika i radnika. Nastavićemo i dalje da zajedno sa gradom pripremamo projekte. Nadamo se skorom nastavku rekonstrukcije Doma 'Dudova šuma', čim to republičko ministarstvo dozvoli – istakao je Ivanišević.

Stevica Deđanski je naglasio da je Vlada Srbije prepoznala  da je energetska efikasnost novi izvor energije i da za ove namene godišnje izdvaja 500 miliona dinara.

Poslednjih nekoliko godina ovaj budžetski fond dodelio je sredstva za preko 90 objekata, naveo je i dodao da je u svim objektima koji su sanirani ušteda energije od 40 do 42 odsto.

On je pohvalio Suboticu da je na vreme prepoznala mogućnosti koje nudi Fond i napomenuo da sve više gradova i opština sledi njen primer.

- Osim ovog budžetskog fonda uskoro će biti formiran novi fond koji će biti kao javna agencija. To radimo uz konsultaciju naših partnera iz Nemačke razvojne KfW banke i EBRD koji su nam dali punu podršku. Biće to fond koji će imati sredstva od donacija od oko deset miliona evra godišnje i otprilike isto toliko od ekološke takse koja se skuplja od prošle godine. To će biti budžetski fond koji će imati istu svrhu, ali će moći da ga koriste i građani. Očekujemo da se implementira i počne sa radom krajem ove ili početkom naredne godine – najavio je Deđanski.

Objekat je renoviran u okviru projekta „Energetska sanacija objekta vaninstitucionalne zaštite sa Gerontološkim klubom Centar II“ za čiju realizaciju su Ministarstvo rudarstva i energetike i Grad  Subotica obezbedili 14 miliona dinara. Podizanje nivoa energetske efikasnosti, kako je projekat i predviđao, obuhvatilo je izvođenje radova na popravci krovnog pokrivača, zameni kompletne postojeće stolarije, postavljanju termoizolacije, zameni postojeće rasvete LED rasvetom i ugradnji toplotnih pumpi.

Ukupna vrednost projekta iznosi 14 miliona dinara. Učešće grada Subotice je 4,2 miliona dinara, a Ministarstva rudarstva i energetike 9,8 miliona dinara.

 13433_2.jpg

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop