Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana 28. sednica Skupštine grada

28.05.2020.

Na 28. sednici Skupštine grada, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, doneti su Odluka o konsolidovanom završnom računu grada Subotice za 2019. godinu i Zaključak o prihvatanju Godišnjeg izveštaja o radu Službe za budžetsku inspekciju grada Subotice za 2019. godinu, a usvojeno je i Rešenje o davanju saglasnosti na konačni nacrt Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za vršenje usluga racionalizacije, održavanja i zamene dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije sa LED tehnologijom na teritoriji prigradskih naselja. Među 33 tačke dnevnog reda, koliko ih je ukupno usvojeno, donete su i odluke o postavljanju spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, Karolju Birou i biskupu Ivanu Antunoviću, kao i Odluka o dodeli priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari“.

13449_1.jpg 

Spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, kralju Srbije od 1903. do 1918. i prvom vladaru Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, simbolu uređene, demokratske države utemeljene u ustavu i vladavini prava, postaviće se vidu figure u bronzi i postamenta od granita, u skladu sa projektom na koji je Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica dao saglasnost, u Parku Ferenca Rahjla 12, ispred Sokolskog doma.

Spomenik Karolju Birou, izuzetnom političaru i gradonačelniku grada Subotice u periodu od 1902. do 1918. godine, postaviće se u vidu cele figure u bronzi,  u skladu sa  projektom na koji je Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica dao saglasnost, u neposrednoj blizini makete Gradske kuće, u nivou trotoara, bez postamenta, na Trgu republike (kod taktilne table).

Spomenik biskupu Ivanu Antunoviću, velikom narodnom prosvetitelju, kalačkom kanoniku i naslovnom biskupu bosanskom, publicisti i proznom piscu, postaviće se u vidu figure koja sedi od bronze, na postolju od armiranog betona obloženom granitnim pločama, u skladu sa projektom na koji je Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica dao saglasnost, na Trgu Svete Terezije 3 (pored katedrale-bazilike Svete Terezije Avilske).

Na današnjoj sednici odbornici su doneli i odluku da se za istaknuto delo i zapažena ostvarenja u 2019. godini priznanje „Dr Ferenc Bodrogvari“ dodeli  Roža Žomboru, inovatoru intelektualnih veština. Diploma i plaketa priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari“ dodeljuje se 22. juna, na dan rođenja dr Ferenca Bodrogvarija.

Doneta je i Odluka o dopuni Odluke o opštinskim putevima, ulicama i nekategorisanim putevima, kao i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o održavanju javnih zelenih površina.

Usvojena su i rešenja o davanju saglasnosti na: Izveštaj o proceni fer (tržišne) vrednosti imovine, obaveza i kapitala JKP „Dimničar“, Izveštaj o proceni vrednosti imovine i kapitala JP „Palić Ludaš“, Izveštaj o proceni imovine, obaveza i kapitala Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, Izveštaj o procenjenoj vrednosti ukupnog kapitala JKP „Stadion“ i Izveštaj o procenjenoj vrednosti ukupne imovine i kapitala JKP „Pogrebno“.

Donete su, takođe, i odluke o izmeni odluka o osnivanju: JKP „Dimničar“, JP „Palić-Ludaš“, Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje“, JKP „Stadion“ i JKP „Pogrebno“, a usvojena su i rešenja o davanju saglasnosti na Godišnji program rada Turističke organizacije grada Subotice za 2020. godinu i prvu izmenu Programa poslovanja JKP „Dimničar“, JKP „Subotičke pijace“ i JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Usvojeno je i Rešenje o donošenju Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Subotice za 2020. godinu, kao i Rešenje o postavljenju Gradskog pravobranioca i Rešenje o postavljenju zamenika lokalnog ombudsmana.

Za Gradskog pravobranioca, na period od pet godina, postavljena je Ljiljana Vuković Simić, a za zamenika lokalnog ombudsmana, na mandatni period od šest godina, Valerija Nagel Lami i Maja Toskić.

Materijal sa 28. sednice Skupštine grada Suboticehttp://www.subotica.rs/index/page/id/241/lg/sr.