Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Ambasador Hrvatske u poseti Subotici

01.06.2020.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban primio je danas novoimenovanog ambasadora Republike Hrvatske u Republici Srbiji Hidajeta Biščevića sa kojim je razgovarao o srpskoj manjini u Hrvatskoj i hrvatskoj manjini u Srbiji, kao mostu saradnje između dveju država, i unapređenju ekonomske saradnje grada Subotice sa hrvatskim opštinama, gradovima i županijama.

13460_1.jpg 

Tokom susreta sa ambasadorom Biščevićem, gradonačelnik je predstavio privredni, kulturni i turistički potencijal Subotice, i podsetio da je Subotica multietnička sredina sa populacijom koju čine predstavnici više od 20 različitih nacionalnosti i grad u kojem već vekovima u skladnoj zajednici žive ljudi više različitih religija.

– Razgovarali smo o jačanju međusobne privredne, kulturne i turističke saradnje, kao i o intenziviranju prekogranične saradnje i mogućnostima zajedničkog nastupa prema fondovima Evropske unije. Upoznao sam ambasadora Biščevića sa činjenicom da su se tokom protekle četiri godine kontinuirano izdvajala sredstva za sufinansiranje programa i projekata na hrvatskom jeziku u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i projekata koji se tiču službene upotrebe jezika i pisma, ali da prostora za još čvršću saradnju ima i u drugim oblastima, naročito preko projekata prekogranične saradnje – naglasio je gradonačelnik Laban.

Kao primer dobre prakse naveo je početak realizacije  IPA projekta sa Hrvatskom, zasnovanog na uspostavljanju energetski efikasnih javnih zgrada kroz primenu elektrana na obnovljive izvore energije kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike. U okviru ovog projekta Grad Subotica i opština Satnica Đakovačka izgradiće solarne sisteme na više javnih i obrazovnih ustanova.

Ambasador Biščević je kazao da je nedavno, nakon što je predao akreditivno pismo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, razgovarao sa predsednikom Vučićem koji je, kako je rekao, izrazio spremnost da se ubrzaju odnosi između Srbije i Hrvatske, prebrodi period političke stagnacije i intenzivira institucionalni dijalog.

Bez dobrih hrvatsko-srpskih odnosa nema stabilnosti u ovom delu Evrope, podvukao je ambasador Biščević, i dodao da Hrvatska podržava Srbiju na njenom evropskom putu.

- Naša želja je i da hrvatski nacionalni korpus, uz lojalnost državi Srbiji, zajedno sa građanima Srbije deli iste vrednosti – demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava, i živi po ’istim pravilima’ – rekao je Biščević.

Gradonačelnik Laban je poželeo uspešan diplomatski mandat novoimenovanom ambasadoru.

Sastanku, održanom u Zelenoj sali Gradske kuće, prisustvovali su generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, Velimir Pleša, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Gradske uprave Jasmina Stevanović i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Posle razgovora sa gradonačelnikom Labanom, ambasador Biščević se sastao sa predstavnicima hrvatskih udruženja i institucija koji deluju u gradu Subotici.