Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U Subotici u toku izgradnja 44 stana za izbegla lica

05.06.2020.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i gradski menadžer Zagorka Panić obišli su danas radove na izgradnji stambenog objekta sa 44 stambene jedinice, u ulici Ive Senjanina, namenjenih za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima za izbeglice u okviru Regionalnog stambenog programa. Investicija je vredna 1,44 miliona evra, a finansira je Banka za razvoj Saveta Evrope. Izvođač radova je „Inobačka“ d.o.o. iz Novog Sada.

13467_1.jpg

Gradonačelnik Laban je podsetio da se Grad Subotica od druge polovine 2016. godine, zajedno sa partnerima i donatorima, aktivno uključio u procese i projekte kako bi obezbedio krov nad glavom za ljude koji su zbog oružanih sukoba u periodu od 1991. do 1995. godine morali da napuste svoje domove i zavičaje, spas potraže na teritoriji ovog grada i tu se trajno nastane.

– Sa velikim zadovoljstvom mogu da istaknem da i izgradnjom ovog kompleksa socijalnog stanovanja u Mesnoj zajednici ’Dudova šuma’, sa 44 stambene jedinice za različite kategorije socijalnog stanovanja, zbrinjavamo porodice naših sugrađana koji su u tragičnim događajima devedesetih godina ostali bez svojih domova, a neki od njih, nažalost, i bez svojih najmilijih. To je, istovremeno, i potvrda više da se u našem radu vodimo principima da ono što obećamo uvek i ispunimo – naglasio je, između ostalog, gradonačelnik Laban.

Zagorka Panić je rekla da je Republika Srbija početkom oktobra 2017. godine sa Bankom za razvoj Saveta Evrope zaključila Sporazum o donaciji u vezi sa Regionalnim programom rešavanja stambenih potreba izbeglica kojim se, u devet jedinica lokalne samouprave među kojima je i Subotica, kroz „Potprojekat 7“ i „Potprojekat 8“ finansira izrada projektno-tehničke dokumentacije i izgradnja stanova za izbegla lica koja su nakon ratnih dešavanja u periodu od 1991. do 1995. godine stekla status izbeglice u Republici Srbiji.

Ukupna neto površina svih stambenih jedinica koje se grade u okviru ovog stambenog kompleksa u Subotici, iznosi 2400 kvadratnih metara, kazala je Panić, i dodala da je Grad Subotica na osnovu potpisanog Ugovora sa Komesarijatom za izbeglice i migracije i Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd, preuzeo obavezu izrade projektno-tehničke dokumentacije i izgradnje neophodne komunalne infrastrukture.

- Grad Subotica je u toku 2019. godine završio predmetnu projektno-tehničku dokumentaciju i trenutno je u toku postupak javne nabavke za njenu izgradnju. Ukupna procenjena vrednost  infrastrukturnog opremanja ove lokacije je 29 miliona dinara. Osim tog iznosa, Grad Subotica takođe obezbeđuje sve potrebne infrastrukturne priključke u iznosu od  11,5 miliona dinara. Za sada je izgrađena i isfinansirana nova trafo stanica i gradilišni priključak vode – rekla je Zagorka Panić.

Navela je da će nakon završetka izgradnje stambenog objekta za različite kategorije socijalnog stanovanja koji će se sastojati od dve lamele: lamele „A“ sa 32 stambene jedinice i lamele „B“ sa 12 stambenih jedinica, vlasnik te 44 stambene jedinice biti Grad Subotica.

– Izabrani korisnici za 32 stambene jedinice, zaključiće ugovor o zakupu nepokretnosti na određeno vreme, ne kraće od šest meseci. Po isteku zakupa izabrani korisnik može da produži ugovor o zakupu ili zaključi ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, a sve u skladu sa odredbama zakona o izbeglicama. Za 12 stambenih jedinica, upravljanje će vršiti Centar za socijalni rad Subotica koji će i sklapati ugovore sa izabranim korisnicima – istakla je Zagorka Panić.

Radovi na izgradnji objekta su počeli u februaru ove godine. Planirani završetak je decembar 2020. godine.

 13467_2.jpg