Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održan „Mali sajam sporta“ u Subotici

09.06.2020.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas je, pred više od 400 dece iz četrdesetak subotičkih klubova okupljenih na centralnom gradskom trgu, otvorio „Mali sajam sporta“, koji je održan u organizaciji Ministarstva omladine i sporta, Sportskog saveza Srbije i Sportskog saveza grada Subotice, uz podršku lokalne samouprave.

13475_1.jpg

Subotica je u svojoj bogatoj sportskoj istoriji imala svoje olimpijske šampione. Poslednji, pobednik iz Rija 2016. godine, Davor Štefanek, bio je ovoga puta u trostrukoj ulozi. Kao proslavljeni sportista, kao predsednik Sportskog saveza Srbije, ali i kao Subotičanin. Tako je i pozdravio svoje sugrađane.

– Ovo je prava slika subotičkog sporta, ova deca su sportska budućnost Subotice, ali i Srbije. Subotica je već mnogo puta dokazala svoj sportski duh na mnogim takmičenjima. Trudićemo se i dalje da napredujemo, jer uvek težimo ka boljem, a uz podršku Ministarstva i Sportski savez Srbije će pomoći da ova deca imaju što bolje uslove – kazao je Štefanek.

Pre nego što je obišao svih četrdesetak štandova na kojima su sportisti prezentovali svoje klubove, Vanja Udovičić je govorio o važnosti sporta i njegovom uticaju na formiranje svake osobe.

– Nastavljamo promociju srpskog sporta kroz aktivaciju i aktivizam sportista u okviru ’Malog sajma sporta’. Naša želja je da organizujemo deset ovakvih manifestacija širom Srbije, uz krovni Sajam sporta u Srbiji, koji je tradicionalno na programu u novembru. Drago mi je da sam deo jedne velike sportske porodice, koju čini i Sportski savez Subotice, svi sportisti koji su se okupili. Najvažniji aspekt Sajma je da promovišemo sportove, možda i one koji nemaju dovoljno prisustva u medijima i da podstaknemo sve građane da je važno baviti se rekreacijom i sportom, da to prenesemo našoj deci. Jer sport nas kreira i motiviše, a razvojem sporta utičemo na razvoj svakog pojedinca – poručio je Udovičić.

Sportsku delegaciju u Subotici dočekali su član Gradskog veća zadužen za oblast sporta i omladine, Nemanja Simović, načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, predstavnici Sportskog saveza Srbije, bivši i sadašnji šampiona, prvotimci, deca, roditelji... Svi oni pomažu da Subotica i dalje sa ponosom nosi epitet – „Grad sportova”.

Upravo je Simović naglasio koliko je važno da se prvo obezbede svi infrastrukturni uslovi, pa da se u tom smeru ostvari odlična saradnja sa nadležnim Ministarstvom.

– Hvala na lepoj, uspešnoj i plodonosnoj saradnji u ove četiri godine. Podsetiću samo na neke infrastrukturne radove u tom periodu, klimatizovali smo Halu sportova, izgradili novu atletsku stazu na Gradskom stadionu, a tu je i čitav niz drugih uspešnih projekata. Hvala i Sportskom savezu Srbije gde je i rođena ideja 'Malog sajma sporta' i što je i Subotica na mapi gradova u kojima Sajam održava. Mislim da smo brojnošću i opravdali to poverenje – istakao je Simović.

Ministar Udovičić je, pre otvaranja „Malog sajma sporta’  posetio Fudbalski klub Bikovo koji okuplja decu i mlade iz istoimenog sela i koji funkcioniše bez prestanka od 1952. godine, i tom prilikom ih darivao loptama i sportskom opremom.

Predsednik FK Bikovo Milenko Garić zahvalio se na poklonima koji su, kako je rekao, veliki za taj mali klub. Dok ima ljudi, dodao je, koji vole svoje selo i klub ima i budućnosti.

Ministar Udovičić je iskoristio priliku da porazgovara i sa fudbalerima Bikova, njihovim trenerom.

–  Bez obzira na to koliko je pojedinac jak, bez pomoći ekipe nema velikih rezultata. Zato mi je i drago što sam posetio jedan seoski klub, bogate tradicije. Da vidimo kakvi su izazovi i kako svi možemo zajedno da pomognemo razvoju ovog kluba, ali i svoj deci koja dolaze iz ovakvih sredina. Mislimo na identičan način i na ’velike’ i ’male’, nema povlašćenih, jer upravo na ovim terenima nastaju budući šampioni, a pre svega, otvaramo prostor za pravilan razvoj dece – naglasio je Udovičić.

13475_2.jpg