Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Podrška države digitalizaciji u poljoprivredi

10.06.2020.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas farmu mlečnih krava „Pušin“, nadomak Bačkog Dušanova, na kojoj su implementirana dva automatska robota za mužu krava čiju kupovinu je subvencionisala država sa 15 miliona dinara.

13477_1.jpg

Uz konstataciju da svi imamo problem zato što nema radne snage koja se bavi ovakvim poslovima, naročito na farmi, Nedimović je izjavio da je jedno od rešenja u 21. veku – digitalizacija u poljoprivredi.

-Implementacija automatskih robota namenjenih za mužu krava trenutno je počela na 14 mesta u Srbiji, ne samo na prostoru Vojvodine nego i na prostoru centralne Srbije. Ova mera će postojati i u drugoj polovini godine. Biće ponovo poziv, i ne samo za ovo nego za sve moguće  digitalizacije u poljoprivredi, gde se spuštaju troškovi u proizvodnji i omogućava se farmeru ili poljoprivrednom proizvođaču da ima što veći profit – istakao je Nedimović.

Podsetio je da je za svakog ko ima farmu, maksimalno do 200 muznih krava, podrška države za nabavku nove opreme, odnosno robota 65 odsto i da mogu da se dobiju najviše dva robota.

- Jedan robot je dovoljan za otprilike 80 muznih krava. Maksimalni iznos povraćaja je 15 miliona dinara. Dakle, jedan robot košta otprilike 110.000 evra, bez PDV-a, a ako se kupe dva povrat je 15 miliona dinara. To se ovde pre mesec dana i realizovalo. Imamo i u Tavankutu četiri robota koja se implementiraju, tako da će u narednih deset do petnaest dana u Srbiji biti implementirano petnaestak robota – naveo je Nedimović.

Vlasnik farme Đorđe Pušin je naglasio da mu subvencija jako puno znači i da je jedan od razloga što se upustio u ovu investiciju da se, kako je rekao, njegova omladina nekako zadrži na salašu.