Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Premijerka Ana Brnabić posetila Suboticu

10.06.2020.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas gradilište akva parka sa spa centrom na Paliću, Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, koji će se sredstvima Kancelarije za javna ulaganja kompletno rekonstruisati, i zgradu Narodnog pozorišta.

13478_1.jpg 

Zadovoljstvo mi je što smo danas bili u prilici da premijerki Ani Brnabić pokažemo ozbiljan napredak u našem gradu, da sve što smo na početku mandata obećali građanima uspešno završavamo i da radimo na novim projektima, istakao je, tim povodom, gradonačelnik Laban, i dodao  da je Subotica bila poznata kao grad svojevremeno pokrenutih, a nikad dovršenih projekata.

- Mi tako nismo radili. Ova gradska vlast je konkurisala na sve projekte i, naravno, uz pomoć Vlade Republike Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i Pokrajinske vlade uspeli smo da  realizujemo većinu projekata. Radili smo i na inostranim fondovima, uspešno smo realizovali neke projekte, a najponosniji sam na završetak 'Ipsilon' kraka koji je pušten u  saobraćaj krajem prošle godine. Subotičani su čekali na taj projekt gotovo 30 godina. Trideset godina je teški teretni saobraćaj išao kroz Suboticu i ometao i naše građane,  narušavao bezbednost i postojeću infrastrukturu. Uspeli smo to da završimo, povezan je Granični prelaz 'Kelebija' sa Koridorom 10, kao i Privredna zona 'Mali Bajmok', gde je zaposleno 6.000 radnika – istakao je Laban.

Upravo sada, dodao je, u toku je realizacija gotovo najveće investicije u Subotici, a to je to izgradnja pogona za proizvodnju izduvnih sistema za automobilsku industriju kompanije „Bojsen“.

- Vrednost investicije je 65 miliona evra i početkom sledeće godine biće završena izgradnja proizvodnog pogona. To će dodatno obradovati naše građane zato što ćemo otvoriti još 500 novih radnih mesta. To je upravo ono na  čemu smo, kao gradska vlast, uporno radili i insistirali. I zato imamo nezaposlenost ispod sedam odsto – naglasio je Laban.

13478_2.jpg

Izgradnja Narodnog pozorišta započeta je 2007. godine, podsetio je i istakao da je siguran da „ćemo sledeće godine imati prve predstave, i da ćemo se družiti i radovati svi zajedno”.

- Radove na rekonstrukciji centralnog gradskog trga i izgradnji nove parterne fontane,  nakon petnaest godina, završavamo u narednih mesec dana. Zahvalio bih se predsedniku Aleksandru Vučiću na njegovoj inicijativi za ulaganje u akva park i velnes centar na Paliću. Trebali su nam novi sadržaji, trebao nam je neki dodatni motiv za investitore da počnu da dolaze, da se interesuju za našu prelepu banju. Zajedničkim ulaganjem republike, pokrajine i grada završićemo ovaj projekat do kraja godine – podvukao je gradonačelnik Laban.

Završavamo projekte o kojima se govori decenijama, što mi je posebno drago jer politika Vlade koju vodim i predsednika republike  Aleksandra Vučića je da počinjemo nove i završavamo stare projekte, koji su počeli pre više decenija, istakla je Ana Brnabić, i dodala da Srbija mora da postane zemlja u kojoj se započete investicije i završavaju.

- Zbog toga je važna zgrada Narodnog pozorišta u Subotici, 'Skadar na Bojani', koji moramo da završimo i ona je projekat od najvećeg prioriteta. Biće završen 2021. godine i u njega će tada ukupno biti uloženo oko 28,5 miliona evra. Uz 'Ipsilon krak', koji je završen, krenuli smo u modernizaciju železnice, izgradnju brze pruge do Budimpešte, a već 2021. godine otvorićemo deonicu od Novog Sada do Kelebije. Brza pruga će otvoriti nove potencijale za ovaj kraj. Konačno radimo nešto da Palić vratimo na turističku mapu Evrope. Od 2017. godine uložili smo više od dva i po miliona evra u sređivanje Palića, a u turistički kompleks koji se gradi dodatnih deset miliona evra – naglasila je Ana Brnabić.

 13478_3.jpg