Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Uručeni ugovori za nabavku građevinskog materijala

11.06.2020.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, Duško Ćutilo, posetili su danas porodicu Sovilj, u subotičkoj Mesnoj zajednici „Makova sedmica“, koja je na konkursu Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima dobila bespovratna sredstva u iznosu od 350.000 dinara za izgradnju kuće. Tom prilikom uručeni su ugovori za nabavku građevinskog materijala za još pet porodica koje su svoje stalno utočište našle na teritoriji grada Subotice, a na osnovu konkursa koji je sproveden tokom 2020. godine.

13479_1.jpg 

Porodica Sovilj je devedesetih godina izbegla iz Bosne i Hercegovine i svoj novi dom, posle toliko godina, gradi u Subotici, rekao je Đorđe Milićević, ističući da će ukupno 45 porodica dobiti  neophodna sredstva za nabavku građevinskih paketa po osnovu ovog konkursa i da je za te namene iz pokrajinskog budžeta izdvojeno  13 miliona dinara.

– Od jula 2016. godine do danas, pružajući pomoć izbeglim licima kroz nabavku građevinskog materijala, iz pokrajinskog budžeta je izdvojeno ukupno 61 milion dinara. Oko 360 miliona dinara izdvojila je ova Pokrajinska vlada u poslednjih četiri godine za finansiranje programa koje realizuje Fond za pružanje pomoći izbeglim, raseljenim i prognanim licima, s tim da je u 2020. godini obezbeđeno 60 miliona dinara – naveo je Milićević.

Uz konstataciju da je najznačajnija podrška izbeglim licima realizovana kroz Fondov program stambenog zbrinjavanja izbeglih lica koji je realizovan kroz otkup seoskih kuća sa okućnicom i nabavku građevinskog materijala, Milićević je istakao da od 2018. godine korisnici pomoći u stambenom zbrinjavanju otkupom seoskih kuća sa okućnicom, dobijaju sredstva za otkup nepokretnosti bespovratno.

- U mandatu ove vlade otkupljeno je 67 seoskih kuća, čime je 67 porodica dobilo ponovo svoj dom. Podrška je pružena i u vidu ekonomskog osnaživanja porodica, kupovine poljoprivredne mehanizacije i opreme u vidu priključaka, plastenika, opreme za pčelarstvo i ostalog za poljoprivrednu proizvodnju. Već 11 godina se iz pokrajinskog budžeta izdvajaju se sredstva kojima se finansijski pomažu najbolji učenici iz izbegličkih i raseljeničkih porodica koji pohađaju srednje škole na teritoriji AP Vojvodine, a od 2018. godine bespovratna finansijska pomoć dodeljuje se i najuspešnijim studentima osnovnih akademskih i strukovnih studija – kazao je Milićević.

Gradonačelnik Laban je rekao da se Grad Subotica tek od druge polovine 2016. godine, zajedno sa partnerima i donatorima, aktivno uključio u procese i projekte kako bi  se obezbedio krov nad glavom za ljude koji su zbog oružanih sukoba u periodu od 1991. do 1995. godine prisilno morali da napuste svoja ognjišta.

Svesni, naglasio je, da je teško u potpunosti nadoknaditi njihov gubitak, ali i vreme koje je propušteno s obzirom na to da su brojne vladajuće strukture izbegavale da rešavaju njihove probleme, tokom protekle četiri godine preduzeto je sve da se ispravi ta nepravda i da se pomogne izbegličkim porodicama u njihovom trajnom stambenom zbrinjavanju.

- Da smo već od početka našeg mandata počeli da vodimo računa o izbegličkim porodicama sa prostora Bosne i Hercegovine i Hrvatske svedoči i činjenica da im je kroz Regionalni stambeni program omogućena kupovina 51 seoske kuće sa okućnicom i nabavka paketa građevinskog materijala za popravku ili adaptaciju predmetne kuće.  Uručili smo, takođe, i ugovore o dodeli 37 paketa građevinskog materijala – istakao je gradonačelnik Laban.

U Subotici je u toku izgradnja stambenog objekta sa 44 stambene jedinice namenjene  za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima za izbeglice u okviru Regionalnog stambenog programa, podsetio je gradonačelnik Laban i dodao da je reč o investiciji vrednoj 1,44 miliona evra koju finansira Banka za razvoj Saveta Evrope.

Duško Ćutilo je rekao da je, za razliku od perioda pre 2016. godine, pomoć koja se dodeljuje bespovratna.

- To je bitna razlika u odnosu na period pre 2016. godine kada su korisnici imali obavezu da 50 odsto sredstava vrate kroz određeni period godina. Uzimajući u obzir činjenicu da se radi o ugroženoj kategoriji stanovništva, Pokrajinska vlada je predložila a Skupština APV donela odluku kojom otpisujemo dug svim korisnicima od 2007. do 2017 godine. Na taj način je 425 porodica oslobođeno duga u iznosu oko sto miliona dinara – naglasio je Ćutilo.

13479_3.jpg