Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Laban posetio Osnovnu školu „Pionir“ u Starom Žedniku

16.06.2020.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban večeras je, simboličnim izvođenjem početnog udarca, predao na korišćenje renovirani multifunkcionalni teren za košarku, rukomet i mali fudbal sa tartan podlogom u dvorištu Osnovne škole „Pionir“, u Starom Žedniku, čiju je rekonstrukciju finansijski podržao grad Subotica. Gradonačelnik Laban je, obraćajući se medijima, izjavio da je u obnavljanje školskog terena i zamenu podloge, postavljanje kompletne Led rasvete u objektu i oko njega i opremanje ove škole, iz gradskog budžeta ukupno investirano oko 16,5 miliona dinara. Događaju su prisustvovali sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, i član Gradskog veća zadužen za oblast sporta i omladine Nemanja Simović.

13489_1.jpg 

Ovaj današnji događaj, istakao je Laban, pravi je pokazatelj da grad ravnomerno ulaže u izgradnju infrastrukture i razvoj svih mesnih zajednica.

– U protekle četiri godine izvršili smo velika ulaganja u sportsku infrastrukturu i škole, kako u gradskim tako i u prigradskim sredinama. Pored kapitalnih projekata, poput Gradskog stadiona, na kome smo obnovili atletsku stazu, travnatu podlogu, napravili reflektore i sada  krećemo u rekonstrukciju celog objekta posle čega ćemo dobiti stadion po svim evropskim standardima, pored Hale sportova, u koju smo uložili deset miliona za klimatizaciju, kao i sportskih terena na Paliću, nismo zaboravili ni prigradske mesne zajednice i ulaganja u sportsku infrastrukturu u školama na selu – rekao je gradonačelnik Laban.

Uz podsećanje da je od sredine 2016. godine otvoreno na desetine sportskih teren u školama, najavio je da će on i njegov tim  i u narednom periodu  pomagati razvoj prigradskih i seoskih naselja, kako bi građani imali jednake uslove za život, kao što je u gradu.

– Nov izgled multifunkcionalnog terena za košarku, rukomet i mali fudbal sa tartan podlogom u Starom Žedniku omogućiće da najmlađi stanovnici ovog sela sada imaju bolje mesto za rekreaciju i druženje , pa i u  večernjim časovima, jer je teren osvetljen novom Led rasvetom i na reflektorima. Investicija od oko 5,5 miliona dinara i  realizovana je iz gradskog budžeta – naveo je Laban.

Sa druge strane, idemo  u korak sa vremenom, kazao je Laban i dodao da je realizacijom projekta postavljanja kompletne Led rasvete u objektu i oko njega, napravljen veliki korak za decu u Osnovnoj školi „Pionir“ u Starom Žedniku.

13489_2.jpg

– Grad je obezbedio sredstva za realizaciju ovog projekta, u vrednosti od oko 6,5 miliona dinara. Zamenom stare, zastarele, energetski neefikasne rasvete štetne po životnu okolinu i ugradnjom nove LED rasvete OŠ 'Pionir' svrstali smo u red energetski efikasnih objekata. Veoma je važno napomenuti da smo kroz ovaj projekat podigli sigurnost naše dece u školi na daleko viši nivo, jer je osvetljeno i okruženje škole, ali smo znatno povećavali i energetsku efikasnost objekta smanjujući istovremeno i finansijske troškove na održavanju kompletnog sistema – naglasio je gradonačelnik Laban.

Stvaramo uslove da mladi ostanu na selu, bave se poljoprivredom i tu zasnuju svoje porodice, rekao je gradonačelnik, podsećajući da je izgrađeno više desetina kilometara atarskih puteva, da je izgrađena ulična rasveta u ruralnoj sredini gde su pokriveni i atarski putevi na kojima se nalaze farme i salaši i da je adaptirano više domova kulture i mesnih zajednica u selima.

– Našoj deci omogućili smo da se razvijaju na pravilan način i kroz bavljenje sportom žive zdravo. Svako dete Subotice ima mogućnost da se u blizini svoje škole ili u naselju fizički razvija baveći se sportom. Cilj nam je da svako dete i iz grada i iz prigradskih mesta, ima jednako pravo na obrazovanje i dobre uslove, i zato smo rešeni da itekako ulažemo i u škole u Novom Žedniku, Tavankutu, Đurđinu, Bajmoku... Nastavljamo sa ulaganjima! Zato što je ulaganje u obrazovanje ulaganje u znanje, u budućnost naše dece – poručio je Bogdan Laban.

Jasmina Stevanović je podsetila da je na inicijativu Mesne zajednice „Stari Žednik“ i roditelja, kao podrška mladim roditeljima da ostanu na selu, 8. juna ove godine otvoren novi vrtić „Delfin“ za smeštaj oko 40 mališana, ali da već ima najava da se kapaciteti moraju proširiti.

13489_3.jpg 

- Samim tim što je postojala potreba za vrtićem, pokazuje se da Stari Žednik ima perspektivu da kao selo ekonomski napreduje. Želimo da ohrabrimo mlade ljude da se ostvare u ulozi roditelja, a roditeljima da pomognemo u proširenju porodice i zato svakodnevno unapređujemo mere podrške porodici koje i imaju za cilj da, kroz različite usluge i infrastrukturu, našoj deci stvorimo bolju budućnost – naglasila je, između ostalog, Jasmina Stevanović.

Direktor OŠ „Pionir“ Vladan Davidović zahvalio se, u ime učenika, nastavnika i u svoje ime, gradonačelniku Bogdanu Labanu i njegovom timu na podršci u realizaciji projekata značajnih za ovu školu u Starom Žedniku, što će, kako je rekao, doprineti kvalitetnijem izvođenju nastave.

13489_4.jpg