Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotici simbolično predat „Ključ Balkana“

08.07.2020.

Gradu Subotici je danas, na godišnjicu otvaranja Srpskog kulturnog centra „Kolo“ u Morahalomu – gradu partneru u zajedničkom projektu „Raznobojna saradnja/Colourful Cooperation“, u znak podrške i priznanja za uspešan rad i razvoj Subotice virtuelno predat „Ključ Balkana“.

13536_1.jpg

Uz isticanje da mu je čast i zadovoljstvo da upravo 8. jula, godinu dana nakon otvaranja Srpskog kulturnog centra „Kolo“, u ime grada Subotice i svoje lično ime simbolično preuzme ovo priznanje, gradonačelnik Bogdan Laban je u video-poruci rekao da će „Ključ Balkana“, simbol prijateljstva između naših naroda, omogućiti Subotici da u narednih godinu dana ne samo u Morahalomu, u Mađarskoj, već i u Evropskoj uniji predstavi svoje društvene, kulturne i ekonomske vrednosti i potencijale.

On je, tim povodom, izjavio i da mu je drago što će se saradnja odvijati u atmosferi sjajnih, najboljih u savremenoj istoriji odnosa između Srbije i Mađarske utemeljenih na kvalitetnim odnosima koje grade rukovodstva dveju država.

- Raduje me i činjenica da su i naša zemlja i grad Subotica, u kome su u službenoj upotrebi i mađarski jezik i pismo, pozitivan primer kako se u punoj meri brine o pravima i položaju nacionalnih manjina i kako se pruža podrška nacionalnim zajednicama da čuvaju svoju kulturu i tradiciju i neguju kontakt sa maticom – naglasio je Laban.

Mađarska je, podsetio je, značajan ekonomski partner, kako naše zemlje, tako i grada Subotice.

– U okviru Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga, koja obuhvata opštine Ada, Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Senta i grad Suboticu, ukupna robna razmena sa Mađarskom u 2019. godini iznosila je oko 296 miliona dolara, što je nešto više od 16 odsto od ukupne razmene na nivou Komore. Mađarska je zemlja u koju preduzeća sa našeg regiona najviše izvoze, dok se više uvozi samo iz Nemačke – naveo je gradonačelnik Laban.

Ovo je takođe i prilika da se, kako je rekao, izrazi zahvalnost Mađarskoj na kontinuiranoj podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu, kao i na pomoći tokom krize izazvane pandemijom virusa korona.

–Verujemda ćemo do 8. jula 2021. godine, na rođendan Srpskog kulturnog centra 'Kolo', sada već tradicionalnog obeležavanja Dana Srbije u Morahalomu i predaje ’Ključa Balkana’, nastaviti uspešnu realizaciju ovog projekta i doprineti učvršćivanju međusobnog poštovanja i poverenja naša dva naroda i unapređenju svih vrsta odnosa – podvukao je Laban.

Nadam se, dodao je, da će toj misiji doprineti i Mađarski kulturni centar na Paliću, kao deo ovog istog, zajedničkog srpsko-mađarskog projekta „Raznobojna saradnja“ koji se realizuje u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Direktor SKC „Kolo“, Ištvan Šereš Pipu, izjavio je da priznanje „Ključ Balkana“ ove godine u Suboticu dolazi iz Zrenjanina i da je zbog epidemije korona virusa predaja za sada obavljena samo virtuelno.

- Smatramo da je saradnja između dva grada plodonosna i naša želja je da ona ubuduće bude još čvršća. Morahalom godišnje poseti 250.000 gostiju, a veliki deo njih dolazi iz Vojvodine i Subotice. Zbog toga je za nas izuzetno važno da ovaj ključ ne predajemo samo kao gest, već želimo Subotici da otvorimo mogućnost da tokom naredne godine Subotica u Morahalomu predstavi svoj kulturni, društveni, privredni ili verski život – naglasio je direktor „Kola“

„Ključ Balkana“ ustanovila je Skupština grada Morahaloma prošle godine, povodom otvaranja Srpskog kulturnog centra „Kolo“. Morahalom od tada 8. jula obeležava Dan Srbije.

13536_2.jpg