Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Saopštenje Gradskog štaba za vanredne situacije

13.07.2020.

Na području Subotice, epidemiološka situacija u vezi sa infekcijom KOVID-19 je pod kontrolom, i pored porasta broja zaraženih građana. Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Subotica od  početka epidemije, sa jučerašnjim danom, zabeleženo je ukupno 115 osoba zaraženih virusom korona sa teritorije grada Subotice, što govori da je u odnosu na podatke od pre nedelju dana broj obolelih Subotičana porastao za 17.

13547_1.jpg

Od početka epidemije, četvoro naših sugrađana izgubilo je bitku sa korona virusom.

Prema današnjem  izveštaju subotičke Opšte bolnice, u protekla 24 sata u respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica pregledano je ukupno 20 pacijenata sa simptomima koji odgovaraju kliničkoj slici KOVID 19. Od ukupno pregledanih, osam pacijenta je zadržano na bolničkom lečenju. Trenutno se na bolničkom lečenju na Odeljenju za infektivne bolesti nalazi ukupno 31 pacijent, i kod njih 19 je potvrđen pozitivan PCR test, a danas je poslat 21 uzorak na PCR testiranje.

Svi hospitalizovani pacijenti u Opštoj bolnici su, za sada, stabilnog kliničkog stanja.

Napominjemo da je od ponedeljka, 6. jula, Zavod za javno zdravlje Subotica započeo sa RT-PCR testitanjem na KOVID-19.

Iz sata u sat pratimo situaciju u gradu i državi, ali napominjem da je sada najvažnija stvar lična odgovornost svakog od nas, kako bismo zaštitili svoje zdravlje i živote. Evidentan je pad izdržljivosti kod svih jer sve ovo dugo traje, i sve je veći broj ljudi koji više nisu spremni da tokom leta praktikuju mere zaštite. Rezultat toga, nažalost, već daje posledice koje se ogledaju u porastu zaraženih infekcijom Kovid 19.

Ozbiljnost situacije nalaže da  mere zaštite podignemo na najveći mogući nivo. Podsećamo da je Gradski štab za vanredne situacije Grada Subotice 09. jula doneo naredbu kojom se naređuje upotreba zaštitnih maski i održavanje fizičke distance od minimum 1,5 metara u svim zatvorenim prostorima.

U naredbi se navodi da se zabranjuje okupljanje u zatvorenom prostoru više od pet lica ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od minimum 1,5 metara uz odgovarajuće mere lične zaštite. Takođe, naređeno je privrednim subjetima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost da težište delatnosti preusmere na otvoreni prostor, odnosno baštu uz primenu odgovarajućih mera zaštite.

Naredba se odnosi i na  otvoreni i zatvoreni gradski bazen,  gde je organizovan rad u smenama ne dužim od tri sata uz ograničenje broja posetilaca i primenu odgovarajućih mera zaštite u cilju bezbednosti korisnika bazena. Korišćenje zaštitnih maski, kao i održavanje fizičke distance od minimum 1,5 m obavezno je u parkovima, dečjim igralištima, skejt parkovima, teretanama na otvorenom, kao i tartan stazama. Ulaz u vozila  javnog prevoza osobama koje ne koriste zaštitne maske neće biti dozvoljen.

Još jednom upućujemo apel svim građanima da brojke govore da je krajnje vreme da se shvati ozbiljnost situacije i neophodnost pridržavanja svih mera naloženih od strane Kriznog štaba Republike Srbije i Gradskog štaba za vanredne situacije, kako ne bismo došli u situaciju u kojoj su se našli mnogi gradovi u Srbiji.