Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Saopštenje Gradskog štaba za vanredne situacije

20.07.2020.

Krajnja ozbiljnost i striktno pridržavanje svih mera naloženih od strane republičkog Kriznog štaba i Gradskog štaba za vanredne situacije, neophodna je kako bismo  izbegli situaciju koja se više ne može držati pod kontrolom, kao što je slučaj u mnogim drugim gradovima.

13560_1.jpg

Epidemiološka situacija u vezi sa infekcijom KOVID-19 na području Severnobačkog upravnog okruga je nepovoljna, sa trendom daljeg pogoršanja, baš kao i na nivou države.

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Subotica od početka epidemije zabeleženo je ukupno 173 osoba zaraženih virusom korona sa teritorije grada Subotice, 50 iz Bačke Topole i pet iz Malog Iđoša.

Prema današnjem izveštaju subotičke Opšte bolnice, u protekla 24 sata u Kovid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica pregledano je ukupno 23 pacijenata sa simptomima koji odgovaraju kliničkoj slici KOVID 19. Njih 14 je zadržano na bolničkom lečenju, pa se trenutno u Kovid delu bolnice nalazi ukupno 77 pacijenta. Šest pacijenata nalazi se u Kovid jedinici intenzivnog lečenja, a dva pacijenta srednje životne dobi su u teškom stanju na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji odnosno respiratoru. Svi ostali hospitalizovani pacijenti su stabilnog kliničkog stanja.

Tokom jučerašnjeg dana, 10 pacijenata je u dobrom opštem stanju otpušteno sa bolničkog lečenja na dalju kućnu izolaciju i praćenje.

Nema novih potvrđenih slučajeva na Kovid među zaposlenim u Opštoj bolnici Subotica, a u Gerontološkom centru povrđeno je, nažalost, 11 pozitivnih korisnika na virus sa lakšom kliničkom slikom i svi stabilnog stanja, i tri zaposlena radnika koja su u kućnoj izolaciji.

Još jednom apelujemo na građane da shvate ozbiljnost situacije koja nalaže da  mere zaštite podignemo na najveći mogući nivo. Preporuke sa svih nivoa neće imati nikakvog značaja ako se ne primenjuju u praksi, a to se odnosi ne samo na primenu neophodnih mera lične zaštite, nego i na okupljanja i održavanje fizičke distance u parkovima, dečjim i rekreacionim igralištima, skejt parkovima, fitnes centrima, teretanama, kao  i svih ostalih mera kojima jedino možemo da izbegnemo dalje širenje zaraze, a da istovremeno stvorimo uslove da se što pre vratimo normalnim uslovima  funkcionisanja.