Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Urađena projektna dokumentacija za legalizaciju objekata u okviru programa „Exchange 5“

30.07.2020.

Program „Exchange 5” finansira Evropska unija, a sprovodi Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, dok je Telo za ugovaranje Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). Ukupna vrednost programa je 4.75 miliona evra, a za cilj ima unapređenje upravljanja imovinom i lokalne planske i budžetske procese, kao deo reformisanja javnih finansija u gradovima i opštinama.

13575_1.jpg

U okviru prve komponente Programa Exchange 5, podržana je implementacija Grant šeme, odnosno dodela bespovratnih sredstava za lokalne projekte, usmerena na unapređenje upravljanja imovinom u gradovima i opštinama Srbije. Za Grant šemu je namenjen iznos od 3 miliona evra iz doprinosa EU, pri čemu je podržano 18 projekata koji obuhvataju 48 lokalnih samouprava gde spadaju i Grad Subotica i Opština Senta koji realizuju projekat „Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina“.

Projekat je započet potpisivanjem Ugovora o dodeli bespovratnih sredstava između Vlade Republike Srbije (Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU), Grada Subotice i Opštine Senta 21.12.2018. godine. Ukupan budžet projekta je 240.095,00 EUR, iznos bespovratnih sredstava je ukupno 181.343,75 EUR (75,53%). Budžet Grada Subotica je 163.600,00 EUR a Opštine Senta 76.495,00 EUR.

Grad Subotica odlučio je da sve svoje kapacitete kroz ovaj projekat fokusira na legalizaciju (ozakonjenje) objekata koji imaju izuzetan javni značaj, u cilju budućeg ulaganja u iste zarad poboljšanja uslova života stanovnika na teritoriji grada. Raspolaganje javnom imovinom nije veliki problem u Subotici, ali je zato ozakonjenje iste, uvođenje u RGZ i buduća izrada projektno tehničke dokumentacije prepoznata kao goruće pitanje za upravu grada. Legalizacija, upis u RGZ i katastar je glavni preduslov za pravilno, dugoročno i kvalitetno raspolaganje nepokretnostima, jer građani pre svega, očekuju preduzetničku inicijativu, ličnu odgovornost i svakodnevna poboljšanja kvaliteta življenja u lokalnoj zajednici. Kroz ovaj projekat predviđeno je potpuno rešavanje više objekata i lokacija koje su izuzetno značajni.

Pored Grada Subotice, partner na projektu „Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina“ je i Opština Senta. Detaljnim analiziranjem, dugoročnim planiranjem i velikim iskustvom u projektima, prepoznali su značajne potrebe svoje lokalne zajednice u temi projektnog zadatka. Prema evidencijama RGZ-a, Opština Senta raspolaže nelegalnim objektima koji su u javnoj svojini, međutim, često se suočavamo sa činjenicom da podaci iz evidencije ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu i ta odstupanja su značajna, a pomenuta neslaganja izazivaju nemogućnost domaćinskog postupanja, ispravnog, dugoročnog i preduzetničkog planiranja što se, naravno, očekuje. Stoga, Opština Senta kroz ovaj projekat, kao prioritet za rešavanje prepoznaje problem evidencije, izrade precizne baze podataka i popis imovine.

Ugovor o geodetskim uslugama i usluzi pripreme projektno-tehničke dokumentacije za proces legalizacije nelegalnih objekata na teritoriji grada Subotice i opštine Senta potpisan je 4. marta 2020. godine. Grad Subotica ugovorio je posao sa konzorcijumom na čijem je čelu firma „Prostor“  DOO vredan 17,8 miliona dinara.

U okviru Projekta završena je projektno tehnička dokumentacija za proces legalizacije 50 objekata, etažiranja 15 i brisanja 23 objekta u Subotici, kao i legalizacija 20 objekata, etažiranja 20 i brisanja 8 objekata u Senti što je bio glavni cilj stavljen pred projektni tim koji je rukovodio procesom od snimanja objekta, izrade elaborata geodetskih radova, katastarsko topografskih planova i projekta geodetskog obeležavanja i elaborata sprovođenja, brisanja objekta, izrade planova posebnih delova i izveštaja o zatečenom stanju objekta, do unošenja u evidenciju i poslovne knjige grada Subotice i opštine Senta i popunjavanja podataka o imovini u Centralnoj bazi podataka.

Rok za realizaciju ovog ugovora bio je 3 meseca od dana potpisivanja Ugovora. “Prostor” DOO Ada je u ugovorenom roku ispunio sve ugovorne obaveze izradivši projektno tehničku dokumentaciju za legalizaciju 88 objekata u Gradu Subotici i projektno tehničku dokumentaciju za legalizaciju 48 objekata u Opštini Senta i time je ova usluga i projektna aktivnost uspešno realizovana.