Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Sačuvati novu fontanu

14.08.2020.

U utorak, 11. avgusta, gradonačelnik Grada Subotice je svečano pustio u rad novu fontanu na Trgu slobode, čime su, nakon nešto manje od deset godina, na mestu dotrajale Zelene fontane ponovo potekli mlazevi vode.

13619_1.jpg

Nova fontana je, za razliku od prethodne, daleko sadržajnija moderna parterna fontana sa mnoštvom kombinacija različitih vodenih mlazeva sa dekorativnim osvetljenjem koji, u sklopu sa dodatnim sadržajima kao što su bazeni sa mirnom vodom, žardinjere sa zelenilom, parterno osvetljenje, velik broj klupa za sedenje, novo kameno popločanje fontane, i trga koji je okružuje, služe na korist i zadovoljstvo svih građana  Subotice. O njenom značaju za Grad, najbolji dokaz su u prethodna dva dana dali sami građani koji su  je u velikom broju posetili i  uživali u mogućnostima koje ona nudi.

Zbog svega navedenog, sa žaljenjem smo konstatovali da se od strane jednog broja pojedinaca fontana koristi nenamenski, što može dovesti do povreda, ali i oštećenja fontane i njenih delova. Ovakvo neodgovorno ponašanje baca senku na sve  lepo i korisno što je ova investicija izgrađena sredstvima budžeta Grada Subotice, dakle sredstvima svih građana, donela našem gradu.

Zato, ovim putem apelujemo na građane da čuvaju novu fontanu, kao  i sve javne površine, objekte i opremu, s obzirom na to da oni služe za opšte dobro svih nas, doprinose da naš grad bude uređeniji, opremljeniji i lepši, a time i privlačniji, kako za građane Subotice, tako i za turiste koji ga posete.

Kako bi se sačuvali od povreda i sačuvali javnu imovinu, molimo građane da ne ulaze u bazene sa plitkom vodom, ne postavljaju nikakve stvari iznad i u otvore mlaznica (mesta gde voda iz fontane prska u vis), ne protrčavaju kroz mlazeve vode, ne kreću se na rolerima, skejtbordima, biciklima i drugim sredstvima za prevoz i rekreaciju kroz parterni deo fontane,  ne ulaze u žardinjere sa zelenilom, kao i da spreče svoju decu ukoliko bilo šta od navedenog čine.

Takođe, naglašavamo da je svako oštećenje i korišćenje fontana suprotno nameni koju imaju, uključujuči i druge javne objekte uređaje i opremu, zabranjeno i podleže kaznenim odredbama u skladu sa gradskom Odlukom o komunalnom redu. U skladu sa navedenim, za svako oštećenje fontane i njeno korišćenje suprotno nameni,  nadležni komunalni policajac ili inspektor može da izda prekršajni nalog ili da kazni prekršioca novčanom kaznom.

                               Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj