Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Izvršena svečana primopredaja dužnosti predsednika UO Fondacije „Subotička Sinagoga“

04.09.2020.

Predsednik Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“ Tivadar Bunford danas je, predajom ključa Sinagoge i dokumentacije o ovom secesijskom dragulju, dužnost predsednika upravnog odbora ove fondacije predao dr Balintu Pastoru. Svečana primopredaja dužnosti upriličena je u skladu sa pravnim aktima usvojenim od strane Skupštine grada Subotice kojima je predviđeno da je predsednik Upravnog odbora fondacije „Subotička Sinagoga“ i predsednik Skupštine grada Subotice.

 13655_1.jpg

Bunford je, obraćajući se medijima u dvorištu subotičke Sinagoge, istakao da mu je kao bivšem predsedniku Skupštine grada izuzetna čast bila što je sa tom funkcijom dobio i dužnost predsednika Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“, i dodao da je ta prelepa zgrada, ponos svih Subotičana, nedavno obnovljena uglavnom sredstvima Vlade Mađarske.

„Bila mi je izuzetno velika čast što sam postao prvi predsednik Upravnog odbora fondacije 'Subotička Sinagoga' i što smo moje kolege iz upravnog odbora Fondacije i ja zajedno stvarali pravila po kojima funkcioniše ova zgrada u ovom momentu. Mislim da i ovaj objekat i ovo okruženje sada ponovo blistaju starim sjajem. Čast mi je da na današnji dan ovu dužnost mogu da predam dr Balintu Pastoru, a samim tim i najvažnija dokumenta i ključ Sinagoge, uz čestitke i želju da ima puno uspeha u budućem radu“, kazao je Tivadar Bunford.

Balint Pastor je podsetio da je tačno dve nedelje predsednik Skupštine grada, ali da je ovo prvi dan da je nešto dobio, doduše, kako je rekao, ne za trajno nego samo na čuvanje.

„Trudiću se da ovaj objekat dam svom nasledniku za četiri godine, ili kad god to bilo, i svim Subotičanima u stanju u kakvom sam dobio od Tivadara Bunforda. Mislim da  je subotička Sinangoga jedan od simbola našeg grada. Gradili su je graditelji koji su nekoliko godina kasnije projektovali i Gradsku kuću. To su bili arhitekti iz Mađarske, Jakob Deže i Komor Marcel. Subotička Sinagoga je, u najpozitivnijem smislu,  i turistička atrakcija,  mesto susreta Subotičana, mesto gde se održavaju koncerti koji su dostojni osnovnoj nameni Sinagoge, a to je verska namena“, naglasio je Balint Pastor.

Podsetio je da je vlasnik zgrade Grad Subotica, da je predsednik UO Fondacije „Subotička Sinagoga“ aktuelni predsednik Skupštine grada i da su ostali članovi upravnog odbora predstavnici Grada, Jevrejske opštine i Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

„Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine je tu uključen zato što je Vlada Mađarske sa više od dva i po miliona evra pomogla preko Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine obnovu ovog zdanja. Smatrali smo da sam objekat zaslužuje da organizujemo ovako jednu malu svečanost primopredaje dužnosti, a ne da se sve okonča odlaskom u APR i overom potpisa, tim pre što su to manje-više tehničke i formalne stvari. Ovaj objekat zaslužuje da i građani znaju da je danas došlo do ove primopredaje dužnosti i ja ću učiniti sve, kao predsednik Skupštine grada i UO Fondacije 'Subotička Sinagoga', da ovaj objekat i dalje bude ono što je skoro 120 godina - jedan od simbola Subotice“, podvukao je Balint Pastor.

13655_2.jpg