Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Subotice posetio Hrvatski Majur

06.09.2020.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišao je danas imanje subotičkog domaćina Zlatka Gabrića, koji sa porodicom živi na salašu, u delu Mesne zajednice „Mala Bosna“, poznatijem kao Hrvatski Majur. Gospodin Gabrić je gradonačelnika i njegovu pratnju, koju su činili načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, direktor „Tržnice“ a.d. Branislav Joka i odbornik u Skupštini grada Subotice Mitar Samardžić, ugostio na svom imanju, koje je niklo oko salaša starog preko stotinu godina, na kojem se njegova porodica bavi poljoprivredom, najviše stočarstvom i proizvodnjom mleka.

13658_3.jpg

Gradonačelnik Bakić je sa pratnjom takođe prisustvovao proštenju, koje se tradicionalno održava početkom septembra, kod „Gabrićevog križa“ koji je 1897. godine podigao Ivan Gabrić, iz porodice domaćina. Misu na otvorenom služio je velečasni Tomislav Vojnić Mijatov, uz sasluženje monsinjora dr Andrije Anišića i velečasnog Dragana Muharema, župnika crkve Presvetog Trojstva iz Male Bosne. Monsinjor Anišić je posebno pozdravio gradonačelnika Stevana Bakića, naglasivši da je za dvadeset i šest godina održavanja mise na Hrvatskom Majuru, ovo prvi put da je na njoj prisutan gradonačelnik Subotice.

Svečanost na praznik rimokatoličkog svetitelja Marka Križevčanina, koju je 1994. godine pokrenuo monsinjor dr Andrija Anišić, svake godine posete brojni bivši i sadašnji žitelji ove grupe salaša, kojih je u prošlosti bilo i preko dve stotine aktivnih. Danas svega nekoliko porodica, poput Gabrića, žive na ovom prostoru.

Zlatko Gabrić je nakon mise upriličio ručak za sveštenstvo, gradonačelnika i organizatore proštenja, na kojem je gradonačelnik Bakić istakao važnost ostanka mladih bračnih parova na selu i punu podršku Grada Subotice gospodinu Gabriću, njegovoj supruzi i dvoje dece, koji na svom imanju čuvaju tradicionalan ravničarski način života ali i proizvode novu vrednost u poljoprivredi, koja se u kriznim vremenima ističe kao jedna od strateških prednosti Republike Srbije.

Gradonačelnik je takođe istakao da će lokalna samouprava, sa njim na čelu, pružiti punu pažnju svim pitanjima od značaja za seoske mesne zajednice i njihov razvoj, da su stanovnicima Male Bosne i svih prigradskih naselja vrata Gradske kuće otvorena za sve predloge, projekte, ideje i za rešavanje svih problema iz nadležnosti Grada.

U prijatnom razgovoru sveštenstvo Subotičke biskupije razmenilo je mišljenja sa gradonačelnikom o važnim pitanjima verskog života u gradu i potrebama rimokatoličkih vernika. Izražena je obostrana spremnost za još bolju saradnju sa Gradom u narednom periodu, na opštu korist svih građana.

13658_4.jpg