Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Prijem za članove orkestra Zagrebačke filharmonije

19.09.2020.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić večeras je u holu ispred Velike većnice u Gradskoj kući pozdravio  članove orkestra Zagrebačke filharmonije. Prijem je upriličen uoči početka nesvakidašnjeg događaja, na centralnom gradskom trgu pod nazivom „Filmharmonija“, koji je spojio kultne filmove Čarlija Čaplina i muziku velikog orkestra Zagrebačke filharmonije, u kome će Subotičani uživati kako večeras, tako i u naredna dva dana. Goste je dočekao i član Gradskog veća zadužen za oblasti obrazovanja i kulture, Miloš Nikolić.

13684_3.jpg

Pozdravljajući u ime grada i u svoje lično ime članove orkestra Zagrebačke filharmonije, gradonačelnik Bakić je istakao da mu je izuzetno zadоvoljstvo što je jedan tako renomirani ansambl, kakav je Zagrebačka filharmonija, u godini kada obeležava 150 godina svog postojanja, prvi put u našem gradu.

„Ovim značajnim projektom, kojim se obeležava 130 godina od rođenja vrhunskog filmskog stvaraoca Čarlija Čaplina, Zagrebačka filharmonija u saradnji s Muzičkom omladinom Novog Sada, u naš grad donosi jedinstven spoj muzike i umetnosti, a gradu Subotici priliku da potvrdi svoj gostoljubivi i multikulturalni duh, ali i važnost koju pridaje kulturi, s obzirom na to da Subotica ima izuzetno bogato kulturno nasleđe”, naglasio je Stevan Bakić.

On je goste ukratko upoznao sa Suboticom navodeći da je ona danas, između ostalog, prepoznatljiva kao moderan evropski grad umetnosti. O tome, kako je naveo, svedoče brojni festivali, koncerti, raznovrsni i bogat pozorišni život... koje grad Subotica brižljivo neguje.

„Naš grad je, između ostalog, poznat po Festivalu evropskog filma Palić, jedne od najznačajnijih filmskih manifestacija u regionu koja je završena u petak, 18. septembra. Na neki način ovaj filmsko–muzički trodnevni  doživljaj će biti i svojevrstan produžetak našeg uglednog festivala, a svakako nastavak značajnih umetničkih dešavanja u gradu”, kazao je gradonačelnik Bakić.

Izuzetno se radujem danima koji su pred nama, dodao je gradonačelnik, i podsetio da ne treba zaboraviti da Čaplinova ostvarenja  nose jake poruke, i te kako aktuelne i danas.

„Nadam se da će se tokom naredna tri dana naši gosti iz Hrvatske upoznati sa šarmom našeg grada, koji će ih osvojiti tako da će poželeti da mu se vrate”, rekao je Stevan Bakić.

Direktor Zagrebačke filharmonije Mirko Boh istakao je da je njihov slogan u jubilarnoj sezoni 150 godina Zagrebačke filharmonije – „Grlimo vas glazbom”.

„Mi samo tako i znamo, muzika je bezvremenska, potrebna je svima, kao i ljubav. Zato mi je drago da smo ovde zajedno sa Čarlijem Čaplinom, čovekom koji duže od veka zasmejava sve generacije. Verujemo da ćemo opet doći u Suboticu, jer se već sad lepo i ugodno osećamo”, rekao je Mirko Boh.

Subotičani će kako večeras tako i naredna dva dana moći da uživaju uz ovaj jedinstveni doživljaj koji pruža projekcija Čaplinovih filmova „Pasji život“ i „Mališan“, uz muzičku pratnju Zagrebačke filharmonije pod vođstvom maestra Krešimira Batinića.

13684_4.jpg