Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predsednik Skupštine grada primio predsednika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

23.09.2020.

Predsednik Skupštine grada Subotice, Dr. Pásztor Bálint (dr Balint Pastor), je danas primio predsednika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, mr Jenea Hajnala i delegaciju Nacionalnog saveta. Na susretu sazvanom na inicijativu Nacionalnog saveta bilo je reči o pitanjima vezanim za službenu upotrebu jezika, obrazovanje, kulturu i informisanje.

13696_1.jpg

Tradicionalna višejezičnost Subotice predstavlja izrazito značajnu vrednost i njegovo očuvanje je jednako važno kao i očekivanje i potreba za sveobuhvatnom i ravnopravnom upotrebom mađarskog jezika kako u postupcima pred gradskom upravom – bilo da je reč o građevinskim pitanjima, porezu, upisa u matične knjige ili drugim postupcima – bilo o javnim natpisima koji određuju sliku grada. Učesnici razgovora su sa zadovoljstvom konstatovali da se na teritoriji Grada Subotice jezička prava u značajnoj meri poštuju, a rukovodstvo grada će odlučno reagovati da se eventualni problemi odmah reše, uz konstruktivnu saradnju sa Nacionalnim savetom mađarske nacionane manjine.

Razgovaralo se i o pitanjima vezanim za obrazovanje, kulturu i informisanje: među ostalima o očuvanju mreže obrazovnih institucija u gradu, radu i razvijanju ustanova kulture, kao i o kapitalnim ulaganjima Grada: izgradnji nove čitaonice Gradske biblioteke koja se realizuje uz finansijsku podršku Vlade Mađarske i uz učešće Nacionalnog saveta mađarske nacionane manjine, zatim o završetku radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade Narodnog pozorišta, i o poboljšanju uslova rada Pozorišta „Deže Kostolanji“ koje su zajednički osnovali grad i Nacionalni savet.

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine je izrazio zadovoljstvo što će Fondaciju „Subotička sinagoga“ voditi Dr. Pásztor Bálint (Dr Balint Pastor), ličnost koja će i dalje nastojati na očuvanju kulturnih vrednosti i kulturnog nasleđa, zalagajući se i svojim programom i svojim delima za njeno obnavljanje i korišćenje, što je pokazao i dosadašnjim delovanjem.

Na kraju susreta učesnici su se složili da će se u budućnosti redovno sastajati i usaglašavati zadatke, imajući u vidu interese mađarske zajednice i svih stanovnika grada – na njihovo zadovoljstvo.

                                               Služba za skupštinske poslove