Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

„Dečjа nedeljа“ pod sloganom „Podeljena sreća, dva puta je veća“

01.10.2020.

Program „Dečje nedelje“, koja se ove godine održava od 5. do 11. oktobra pod sloganom „Podeljena sreća, dva puta je veća“ najavljen je danas na konferenciji za novinare u Medija-centru Gradske kuće. Član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja i kulture Miloš Nikolić rekao je  da će se ove godine manifestacija „Dečje nedelje“ održati po malo izmenjenom programu zbog pandemije korona virusa, da će izostati centralna manifestacija na Trgu, ali da će sve obrazovne institucije dati svoj doprinos i „Dečju nedelju“ obeležiti u svojim prostorijama.

13710_1.jpg 

Grad Subotica će se, kako je istakao,  i ove godine uključiti u sve aktivnosti koje će biti sprovedene kroz „Dečju nedelju“ kako bi deci i vaspitačima omogućio  brojne besplatne sadržaje i aktivnosti.

„Zajednički cilj svih nas i društva u celini je poboljšanje položaja dece i unapređenje kvaliteta njihovog života. Deci svakodnevno treba da obezbedimo uslove  da slobodno izražavaju kreativne sposobnosti i talente  kroz igru i druženje“, kazao je Miloš Nikolić.

Programom „Dečje nedelje“, čiji je cilj, kako je rekao Miloš Nikolić, skretanje pažnje na prava i potrebe dece, ukazivanje  na odgovornost okoline  za njihovo odrastanje, pre svega porodice, škole i države, predviđene su brojne aktivnosti za decu, roditelje i vaspitače.

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović naglasila je da će u  periodu  trajanja  „Dečje nedelje“ značajno  mesto imati deca  kojima  je najviše potrebna solidarnost: deca sa smetnjama u razvoju i deca sa invaliditetom, deca sa Kosova i Metohije i iz  dijaspore,  deca  bez  roditelja,  deca pripadnici nacionalnih  manjina, bolesna deca. 

„Stoga smo vodili računa o tome da ove  kategorije  budu  uključene u  aktivnosti gde god je  to moguće“, rekla je Jasmina Stevanović.

Napominjemo, dodala je, da će, zbog mera zaštite od Kovid infekcije, u ovogodišnju centralnu manifestaciju, odnosno program koji organizuje lokalna samouprava biti uključena samo nekolicina škola kako bismo izbegli veća okupljanja dece, a svaka škola u okviru svojih mogućnosti i mera može da organizuje Dečju nedelju u okviru svoje ustanove, naravno u skladu sa uputstvima i preporukama nadležnih, vezano za epidemiološke mere.

„Svaki dan 'Dečje nedelje' planiran je po različitim oblastima, pa će tako nakon svečanog otvaranja sledeći dan biti posvećen sportu, zatim zaštiti životne sredine, četvrti dan biće posvećen kulturi, a peti dan obzirom da su teme  ove  Dečije  nedelje  saradnja  i  solidarnost,  biće  posvećen  inkluziji“, najavila je Jasmina Stevanović.

Zatvaranje „Dečje nedelje“ obeležiće poseta đaka Gradskoj kući, gde će ih ugostiti gradonačelnik, nakon čega će deca ispisati želje na balonima i pustiti ih u vazduh sa Gradskog trga.