Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana prezentacija informacionog sistema eTurista

30.09.2020.

Povodom početka primene Pravilnika o načinu unošenja, rada, vođenja i korišćenja centralnog informacionog sistema i njegovoj sadržini i vrsti podataka, koji je donet u skladu sa Zakonom o ugostiteljstvu, za sve pružaoce usluga smeštaja na teritoriji grada Subotice, Palića kao i ostalih prigradskih naselja,  u organizaciji Grada Subotica, danas je u amfiteatru Nove opštine održana prezentacija informacionog sistema eTurista.

13713_1.jpg

Na predstavljanju aplikacije eTurista, od strane Grada Subotica prisutni su bili Hargita Erči član Gradskog veća  za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje, Andrea Kikić Sekretar Sekretarijata za privredu, LER i turizam Gradske uprave Subotice, Kornelia Weigner izvršilac za turizam, Saša Šokac turistički inspektor i predstavnici turističke organizacije Grada Subotice Nebojša Radulović i Dragana Marinović.

Zakonom o ugostiteljstvu propisano je uvođenje centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma (eTurista), koji je predviđen kao jedinstven informacioni sistem i treba da omogući dnevni uvid u stanje ukupnog turističkog prometa u Republici Srbiji, odnosno ažurnu bazu podataka o svim turistima (domaćim državljanima i strancima), ažurnu bazu podataka o ugostiteljskim objektima za smeštaj, njihovim kapacitetima i pružaocima usluge smeštaja, dnevni uvid u  stanje naplate boravišne takse i dr.

Primena sistema eTurista planirana je od 01. aprila 2020.godine, ali zbog  nastale situacije sa COVID 19, početak primene Sistema je od 1. oktobra ove godine, od kog datuma su svi pružaoci usluge smeštaja u obavezi da koriste ovaj sistem.

Ovim besplatnim sistemom poslovanja, ugostiteljima će biti  pojednostavljena prijava i odjava domaćih i stranih gostiju, podnošenje  zahteva za kategorizaciju, kao i smanjen broj administrativnih  procedura, a država će imati mogućnost da prati kretanje ukupnog broja turista u realnom vremenu.

Korišćenje eTurista aplikacije je obavezna za sve vrste smeštajnih jedinica, uključujući i one za koje kategorizaciju vrši nadležno Ministarstvo, kao i za koje kategorizaciju vrše jedinice lokalne samouprave i za nekategorisane ugostiteljske objekte.

Grad Subotica se odlučio za predstavljanje eTurista aplikacije putem obuke, to jest prezentacije, kako bi ugostiteljima olakšao početni period privikavanja na elektronski sistem.  Cilj prezentacije je bilo upoznavanje korisnika sa sistemom eTurista radi lakšeg početka uvođenja ovog sistema.

Nakon završene prezentacije učesnici su imali priliku da testiraju kako sistem funkcioniče u praksi, kao i da postave pitanja i eventualne nedoumice.  

U predstojećem periodu, ispred Grada Subotica za potrebe ugostitelja koji pružaju uslugu smeštaja, na raspolaganju će biti stručni saradnici za oblast turizma Sekretarijata za privredu, LER i turizam putem telefona na 024 626 770 radnim danima od 9 do 13 sati, lično u kancelariji 224/2 Gradske kuće (Trg Slobode 1, Subotica) od 9 do 12 sati ili putem elektronske pošte stefan.novakovic@subotica.rs.