Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predati udžbenici za decu iz romske zajednice

05.10.2020.

Član Gradskog veća zadužen za oblast  socijalne zaštite i zdravstva  Ilija Đukanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović i koordinatori za Romska pitanja Grada Subotice, Klaudija Kurina i Stevan Nikolić, danas su u Osnovnoj školi „Matko Vuković“ predali udžbenike za decu iz romske zajednice koja pohađaju nastavu u pet osnovnih škola: „Sečenji Ištvan“, „Matko Vuković“ i „Đuro Salaj“, iz Subotice, „Hunjadi Janoš“ (Čantavir) i Vuk Karadžić (Bajmok). Sredstva za nabavku udžbenika za decu iz romske zajednice koja pohađaju osnovne škole u našem gradu obezbeđena su u budžetu Grada Subotice.

13717_1.jpg 

Ilija Đukanović je podsetio da se svake godine u budžetu grada opredele sredstva za kupovinu udžbenika za decu iz romske zajednice i socijalno ugroženih porodica.

„U 2017. i 2018. godini udžbenici su se delili romskoj deci u tri osnovne škole, u 2019. u četiri, a od ove godine u pet osnovnih škola: tri škole u gradu, ’Matko Vuković’, ’Sečenji Ištvan’ i ’Đuro Salaj’, kao i dve osnovne škole u prigradskim naseljima, ’Vuk Karadžić’ u Bajmoku i ’Hunjadi Janoš’ u Čantaviru. Ranijih godina za ovu aktivnost smo izdvajali 300.000 din, a ove godine smo u budžetu opredelili 500.000 dinara. Zahvaljujem se i Edukativnom centru „Roma“ koji svake godine uzme učešće u kupovini udžbenika. Ove godine su pružili podršku u iznosu od 108.000 dinara, tako da je ukupna vrednost ove donacije 608.000 dinara“, istakao je Đukanović.

Hvala pedagoškim asistentima i koordinatоrima za romska pitanja koji svakodnevno rade na terenu i u školama, rekao je Đukanović i dodao da će Grad Subotica i dalje pružati podršku romskoj zajednici na poboljšanju uslova života i obrazovanja što i jeste predviđeno Lokalnim akcionim planom  2017-2021 godina.

Jasmina Stevanović je podsetila da je Vlada Republike Srbije proglasila 2020. za godinu solidarnosti i saradnje, i upravo time naglasila  koliko su ove vrednosti važne, i koliko smo pozvani da se oslanjamo jedni na druge i zajedno prevazilazimo i najteže izazove.

„U  periodu  trajanja  'Dečije  nedelje', značajno  mesto imaće deca  kojima  je najviše potrebna solidarnost, između ostalih i  deca romske nacionalnosti. Stoga smo vodili računa o tome da ove  kategorije budu uključene u aktivnosti gde god je  to moguće“, rekla je Jasmina Stevanović.

Grad je, dodala je, u prethodnom periodu učinio zaista mnogo na poboljšanju uslova za sve đake, uključujući i pripadnike romske nacionalnosti.

„Podsetiću da su u okviru projekta 'Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici', pre samo nekoliko dana podeljeni projektori i interaktivne table za pet osnovnih škola i Edukativni centar Roma. Ovo je nastavak odgovornog ponašanja lokalne samouprave prema romskoj zajednici u rešavanju problematike Roma“, naglasila je Jasmina Stevanović.

Direktorica OŠ „Matko Vuković”, Mirjana Stevanović, objasnila je da se od 2014. godine – od kada je njihova škola  uključena u program podele besplatnih udžbenika za učenike iz romske zajednice s ciljem da ova deca ne izađu prevremeno iz obrazovnog sistema – značajno povećao broj đaka koji završavaju osmogodišnje školovanje.

„Ukoliko deca imaju knjige, poboljšavaju se uslovi rada i učenja, a to daje određene rezultate i mi te rezultate vidimo u našoj školi. Bili smo uključeni od početka i prošle godine nismo imali ispadanje iz sistema, dakle 100 odsto učenika je završilo školu. Takođe, sva naša deca uglavnom upišu i srednju školu. Desi se da troje-četvoro ne nastavi školovanje, ali većina koja završi osnovu školu ide dalje“, naglasila je Mirjana Stevanović.

Koordinator za inkluziju Roma grada Subotice, Klaudija Kurina, rekla je  da za poboljšanje obrazovanja dece romske nacionalnosti pomoć u vidu besplatnih udžbenika koju je obezbedila lokalna samouprava mnogo znači, ne samo deci već i njihovim porodicama. Ona je kazala da se od dece očekuje da redovno pohađaju školu i da dobro uče.

 13717_2.jpg