Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predsednik Skupštine grada primio predstavnike Karitasa Subotičke biskupije

14.10.2020.

Dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), predsednik Skupštine grada Subotice primio je juče predstavnike Karitasa Subotičke biskupije, vlč. Čabu Paška, predsednika Upravnog odbora i Gabora Rica, direktora Karitasa.

13739_1.jpg 

Karitas je najveća svetska humanitarna organizacija Rimokatoličke crkve koja svoju delatnost od 2004. godine obavlja na području cele Vojvodine, pa tako i u Subotici. Svestrana socijalna delatnost Karitasa u Subotici finansira se putem godišnje podrške dobijene od grada, sredstvima međunarodnih  fondacija i putem projekata.

Ova civilna organizacija svoju blagoslovljenu delatnost obavlja u više vojvođanskih naselja gde se od strane lokalne samouprave prepoznaje kao partner. Pored pružanja usluge kućne nege usamljenim ljudima na margini društva, a koji nisu obuhvaćeni mrežom socijalne zaštite, Karitas prednjači i u realizaciji projekata kao što je otvaranje servisa za bicikle i upravljanje radom pekare-kafića domaće radinosti koji će uskoro biti otvoren na mestu bivšeg bioskopa „Zvezda“ čime će se ponuda grada obogatiti. Načelo kojim se, naime, rad Karitasa rukovodi jeste „Ljudima ne treba davati ribu nego ih treba naučiti loviti“, što znači da pojavu socijalnih problema treba rešavati, a najviše sprečiti.

Ova civilna organizacija raspolaže i licencama koje je ovlašćuju za upravljanje radom drugih organizacija koje uspešno obavljaju svoje zadatke kao što je i stručno upravljanje pružanjem usluge seoskog domaćina.

Za Grad Suboticu je rad ove civilne organizacije veoma važan, zato će je i dalje podržati.

                                                                           Služba za skupštinske poslove