Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Zaređen novi subotički biskup

14.11.2020.

U Subotičkoj biskupiji zaređen je novi biskup, mons. Slavko Večerin. Misa povodom njegovog zaređenja održana je danas u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske. Ređenju su, pored ostalih, prisustvovali i predstavnici Grada Subotice: u ime gradonačelnika Stevana Bakića član Gradskog veća Srđan Samardžić, i predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor.

13776_1.jpg

Glavni zaredilac bio je predsednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda i zrenjaninski biskup Ladislav Nemet. Kozaredioci su bili penzionisani subotički biskup Ivan Penzeš i biskup grkokatoličke Eparhije sv. Nikole u Ruskom Krsturu Đura Džudžar. U liturgiji su učestvovala i devetorica biskupa iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Kandidata za ređenje su pratila dvojica prezvitera: preč. Ferenc Fazekaš, bačkotopolski župnik i dekan i preč. Željko Šipek, župnik u Žedniku.

Mons. Nemet je tokom ređenja, između  ostalog, istakao kako „ovu blagodet ne primaš da bi je zadržao za sebe, već da živeći s njom služiš svom stadu". Nemet se takođe osvrnuo na specifičnosti prošlosti i sadašnjosti Subotičke Crkve.

„U istorijskom procesu formiranja identiteta moramo zadržati ono što je naša naročita, katolička, hrišćanska samosvest ovde, na ovim prostorima. Još mnogo drugih nacija se izjašnjavaju kao hrišćani na ovim prostorima. Ne odričimo se svog jezika, kulture, razvijajmo i podržavajmo ih po svaku cenu. Želimo da ih održimo u životu, jer smo ovde rođeni, nismo migranti ili doseljenici, ovde imamo  korene. Ovo je naša otadžbina. Istovremeno, moramo razmišljati i o mlađim generacijama koje su već zaboravile jezik svojih roditelja, svojih baka i dedova: moramo doći i do njih“, kazao je biskup Nemet.

Euharistijska liturgija odisala je bogatstvom baštine pojedinih katoličkih naroda u Bačkoj: darove na oltar su prineli vernici u mađarskim, hrvatskim, šokačkim, bunjevačkim i slovačkim nošnjama. Nakon službe pričesti, upućene su reči pozdrava. Nadbiskup Lučano Surijani, apostolski nuncije u Srbiji, preneo je pozdrav i blagoslov Svetog Oca.

Pozdrav biskupu je uputio i mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolita.

Nakon zaređenja biskup Večerin izrekao je svoju zahvalu biskupima, delegatima, redovničkim provincijalima i provincijalkama i njihovim delegatima i delegatkinjama, sveštenicima i vernicima laicima. Biskup se zahvalio glavnom zarediocu i kozarediocima, a mons. Penzešu se zahvalio što je više od trideset godina upravljao Subotičkom biskupijom.

Pored predstavnika subotičke lokalne samouprave, državnih vlasti, Vlade i diplomatskih predstavnika Republike Hrvatske, Mađarske i Slovačke u Srbiji, na misi su gosti bili i predstavnici nacionalnih saveta Hrvata, Mađara i Bunjevaca. Uz njih, pozivu su se odazvali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Reformatorske hrišćanske crkve u Srbiji i Evangelistčke hrišćanske crkve augsburške veroispovesti.

Liturgijsko pevanje predvodio je Katedralni hor „Albe Vidaković“ pod dirigentskom palicom Čabe Paška i Miroslava Stantića, uz pratnju Kornelija Vizina na orguljama i Kamernog sastava Subotičke filharmonije.

Zbog epidemioloških mera, misa se slavila bez prisustva vernika, a prisustvovali su samo crkveni i drugi funkcioneri.

13776_2.jpg