Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Čedomir Božić obišao gazdinstvo u Bikovu

19.11.2020.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić obišao je poljoprivredno gazdinstvo porodice Soković u mestu Bikovo, kod Subotice.

13786_1.jpg 

Porodica Soković bavi se uzgojem svinja i obrađuje oko 12 hektara zemlje za ratarsku proizvodnju stočne hrane, koja zadovoljava potrebe ishrane životinja kroz postrnu setvu kukuruza posle skidanja ječma.  Ovo poljoprivredno domaćinstvo je  odličan primer  koje postiže izuzetne rezultate u proizvodnji kvalitetnog koncentrata, a u tekućoj godini, resorni sekretarijat odobrio im je  sredstva u iznosu od oko 1,2 miliona za sistem navodnjavanja i za kupovinu tehničke opreme radi obezbeđivanja boljih uslova za uzgoj svinja.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Čedomira Božića, ovakva gazdinstva su primer dobre prakse, gde pored stočarske imaju i ratarsku proizvodnju. Sredstva su uložena na pravi način, što svakako predstavlja dobar okvir za unapređenje uslova i povećanje poljoprivredne proizvodnje, zaključio je Božić i dodao da će pokrajinski sekretarijat nastaviti sa novim programima i u narednoj godini za podršku i opremanje stočarskih farmi sa ciljem da svakom poljoprivredniku pomogne.

Dragutin Soković zahvalio se pokrajinskom sekretarijatu da dodeljenim subvencijama i apelovao na sve poljoprivrednike da se bave projektovanom proizvodnjom, istakavši da povećanjem prinosa raste i BDP, a rastom BDP-a i mogućnost za više subvencija. 

Srđan Samardžić, član Gradskog veća za oblast privrede, pohvalio je dosadašnju saradnju dva nivoa vlasti i ukazao na  značaj ovog vida podrške za subotičke poljoprivrednike.

13786_2.jpg