Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Dvadesetog novembra kreće prvi voz na obnovljenoj železničkoj pruzi Subotica-Senta

20.11.2020.

Izuzetno nam je drago što možemo da obavestimo javnost Subotice o tome da će danas, posle godinu i po dana, ponovo krenuti železnički saobraćaj na deonici dugačkoj 38,5 km između Subotice i Sente.

13788_1.jpg

Zastupajući interese građana na svim nivoima javnih politika i u službi prosperiteta regije, nastojimo da postignemo što više značajnih rezultata, a ovaj je svakako jedan od takvih. Železnički saobraćaj na ovom delu olakšava i pojednostavljuje putovanje za naše građane ali će njene prednosti moći koristiti i privreda.

Ovo je jedna od najvećih investicija u severnoj Vojvodini, koje je ujedno i od regionalnog značaja, naime povezuje Suboticu preko opština Kanjiže, Sente i Čoke sa Kikindom i Zrenjaninom.

Ponovo uspostavljen putnički saobraćaj železnicom znači olakšanje putovanja za građane ovog područja ali će ova pruga opslužiti i privredu cele regije a njen efekat će se odraziti i u tome

što će predstavljati jedan od alternativnih pravaca dok se bude gradila pruga za velike brzine Novi Sad – Subotica.

Pruga je rekonstruisana polovnim materijalom dobijenim sa magistralnih pruga, kao i novim materijalima. Radovima je obuhvaćena između ostalog kompletna zamena šina, pragova i tucanika na ovoj deonici, urađene su pružne oznake, uređene su bankine na prelazima i uređena železnička stanica u naselju Orom.

Ovim je brzina vozova povećana na 80 km/sat, na putničkom i 60 km /sat u teretnom železničkom saobraćaju, a nosivost pruge na 22,5 tona po osovini. Vrednost radova iznosi oko 15,36 miliona evra.

Pruga Subotica – Senta izgrađena je 1889. godine, a poslednji put remontovana je dvadesetih godina prošlog veka, što znači da njena rekonstrukcija nije rađena skoro punih sto godina.  Zbog toga je stanje železničke infrastrukture na ovoj pruzi bilo veoma loše, brzina vozova je bila svega 10-30 kilometara na sat, a nosivost pruge samo 16 tona po osovini.

Investiciju je finansiralo Ministarstvo Građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a investitor je „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d.

                                                           Dr Balint Pastor (dr. Pásztor Bálint)
                                                          Predsednik Skupštine grada Subotice

13788_2.jpg