Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana četvrta sednica Skupštine grada Subotice

03.12.2020.

Na četvrtoj sednici Skupštine grada Subotice, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće,  doneto  je Rešenje o donošenju Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Subotice u 2020. godini, Odluka o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Turističke organizacije grada Subotice i Rešenje o davanju saglasnosti na Drugu izmenu Programa poslovanja Fondacije za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine sa finansijskim pokazateljima za 2020. godinu. Među osam tačaka dnevnog reda, koliko je na današnjoj sednici ukupno usvojeno, odbornici su doneli i Rešenje o davanju saglasnosti na Prvu izmenu Programa poslovanja Fonda „Dr Rehak Laslo“, Rešenje o imenovanju direktora ustanove Zoološki vrt Palić i Rešenje o razrešenju i imenovanju predstavnika Grada Subotice u Skupštinu Društva sa ograničenom odgovornošću „Poslovni inkubator“.

 13814_1.jpg

Usvojeni Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Subotice u 2020. godini, koji Skupština grada donosi po prethodno pribavljenom mišljenju komisije koju obrazuje gradonačelnik i uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sastoji se iz tri dela, a to su: opšte odredbe, uslovi zaštite na prostoru zaštićenih prirodnih dobara i zaštita poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srbije kao i plan korišćenja poljoprivrednog zemljišta sa programom radova.

Trenutno stanje zaštite i uređenja zahteva znatno veći broj i opsežnije mere i radove od predloženih. Međutim, limitiran iznos sredstava koji se očekuju za ove namene bio je razlog da se utvrde prioriteti – izgradnja i održavanje kanala za odvodnjavanje, edukacija, protivgradne mere, navodnjavanje i poboljšanje kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta. Sredstva za ove namene obezbediće se od naknade za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini (Gradu pripada 40 odsto ostvarenih sredstava) i od naknade za promenu namene obradivog poljoprivrednog zemljišta, gde Gradu takođe, pripada 40 odsto ostvarenih sredstava. Očekivana sredstva od naknade za promenu namene obradivog poljoprivrednog zemljišta su 1.000.000 dinara, planirana sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po programu 2020. godine iznose 62.377.000 dinara, odnosno ukupno 63.377.000 dinara.

Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Turističke organizacije grada Subotica izvršeno je usklađivanje Odluke o osnivanju Turističke organizacije grada Subotica sa Zakonom o turizmu („Sl. glasnik RS“, br. 17/19) sa predviđenim izmenama u pogledu obavljanja delatnosti u oblasti turizma, obavljanja poslova upravnog odbora i nadležnosti nadzornog odbora.

Za direktora ustanove Zoološki vrt Palić imenovan je Petar Savić, diplomirani ekonomista, koji je i u prethodnom mandatu bio direktor Zoološkog vrta, a umesto Daniela Đivanovića, koji je podneo ostavku zbog toga što je postao narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije, za predstavnika Grada Subotice u Skupštini DOO „Poslovni inkubator“ imenovan je Petar Zvekan.

Odbornici su doneli i Rešenje o imenovanju članova i zamenika članova Gradskog Saveta roditelja Grada Subotice i Rešenje o razrešenju i imenovanju članova Školskog odbora Ekonomske srednje škole „Bosa Milićević“.

13814_2.jpg