Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Grad Subotica realizovao projekat javno-privatnog partnerstva za uličnu rasvetu

04.12.2020.

Uspešno je završena zamena starog i neefikasnog osvetljenja savremenim svetiljkama sa LED tehnologijom projektom javno-privatnog partnerstva u Gradu Subotici sa prigradskim naseljima. Trajanje garantnog perioda održavanja je 13 godina tokom koga će Grad direktno uštedeti najmanje 983.954,83 evra+PDV, odnosno na godišnjem nivou ušteda će biti najmanje 75.688,83 evra+PDV.

13816_1.jpg

Realizaciju uvođenja novog javnog osvetljenja izvršila je firma Smart Energy Investment Kft Budimpešta sa podizvođačima Rasveta doo Subotica i HS Engineering doo Novi Sad. Ova mađarska firma je finansirala celokupnu implementaciju projekta.

Novo osvetljenje ima prosečno duplo bolju osvetljenost i kvalitet osvetljenosti što je od izuzetnog značaja za bezbednost na ulicama kako za pešake tako i za vozače. Garantovana ušteda električne energije tokom trajanja ugovora je 72,82 odsto, a poboljšaće se i energetska bezbednost i smanjiti emisija CO2 za oko 8.300 tona svake godine, odnosno više od 107.900 tona za 13 godina. Ovakav efekat smanjenja emisije CO2 predstavlja poseban kuriozitet u vremenima povećanog aero zagađenja u skladu sa svim preporukama.

„Grad Subotica ovim projektom ne ulazi u kreditno zaduženje i sva ugrađena oprema i sve primenjene mere se odmah po ugradnji predaju u vlasništvo Gradu bez naknade. Prvi najznačajniji efekti su već ostvareni, a ogledaju se u tome što je u prethodnih pet meseci koliko je trajala implementacija, eksploatacija efekata povećanja kvaliteta, ostavrena ušteda za energiju i održavanje projekata, bila bez naknade. To predstavlja dobar uvod za kvalitetno partnerstvo. Prepoznavanje    javno-privatnog partnerstva i implementacija za svaki grad ili opštinu je istovremeno i ulaganje u budućnost“, izjavio je Obrad Tadić, direktor firme Smart Energy Investment Kft.      

„Mi kao Grad ne izdvajamo nova sredstva, ali troškove koje imamo za javno osvetljenje možemo bolje da iskoristimo za druge važne segmente razvoja Grada. Dobili smo značajno ulaganje u komunalnu javnu infrastrukturu, a da nismo izdvojili sredstva, naprotiv, ovakav posao nam stvara uštede u odnosu na dosadašnje troškove“, izjavio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ugrađeno je oko 12.900 svetiljki sa oko 270 sistema za uključivanje i isključivanje. Svaka od novih Schreder LED svetiljki imaće životni vek od 25 godina, što je skoro duplo više od trajanja ugovora. Ovim projektom još jedan grad u Srbiji ima uličnu rasvetu prema propisanim (EU) standardima.

13816_2.jpg