Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Grad odgovorno brine o vodi

15.12.2020.

Izvršni direktor resora investicija i razvoja JKP „Vodovod i kanalizacija“, Čaba Šanta, predstavnik konzorcijuma firmi „Sade“ iz Beograda, „Veolia Water“ iz Francuske i GP „Graditelj“ iz Novog Sada, Petar Bjegović, i predstavnik glavnog konsultanta „iC consulenten“ iz Beča, Muhamed Veseli, potpisali su danas zapisnik o primopredaji radova na izgradnji Postrojenja za preradu vode na drugom centralnom gradskom kompleksu vodosnabdevanja Vodozahvat II na Magnetnim poljima, izgrađenog u okviru Projekta za unapređenje vodnih sistema grada Subotice koji je realizovan na osnovu Odluke i Ugovora o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i donacije Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan. Ugovorena vrednost investicije iznosi oko 5,5 miliona evra. Svečanom potpisivanju zapisnika o preuzimanju novog objekta prisustvovali su predsednik Skupštine grada Subotice, dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern, predstavnici EBRD banke i Odeljenja za operacije Delegacije EU u Srbiji, član Gradskog veća zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoja, Čila Goli, i Đerđ Šugar, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“.

 13837_1.jpg

Uz konstataciju da današnjoj svečanosti prisustvuje u dvostrukoj ulozi: kao predsednik Skupštine grada Subotice i akter ratifikacije jednog međunarodnog sporazuma – za koji je u svojstvu narodnog poslanika glasao 2012. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije – zahvaljujući kome se ostvaruje i ovaj projekat, Pastor je istakao da je Projekat za unapređenje vodnog sistema grada Subotice realizovan na osnovu Odluke i Ugovora o zajmu sa EBRD bankom, potpisanih 2012. godine na 11 miliona evra i donacije Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od 2,5 miliona evra.

„Zahvaljujući ovom projektu, izvedenom u četiri faze, od jeseni 2017. godine izgrađeno je oko devet kilometara kolektora i sekundarne kanalizacione mreže i oko 11 kilometara magistralne i sekundarne vodovodne mreže, ali najbitniji element ovog projekta je Postrojenje za poboljšanje kvaliteta vode zahvaljujući kome će stanovnici Palića, MZ 'Novi grad' i MZ 'Radanovac' moći da koriste mnogo kvalitetniju vodu. To je bitno i zbog razvoja infrastrukture i poboljšanja uslova života građana, ali je i te kako bitno i zbog razvoja turizma, pre svega na Paliću“, naglasio je Balint Pastor.

Zamenik gradonačelnika Imre Kern je rekao da su 2001. godine, kada je počelo da se razmišlja o izgradnji novog prečistača otpadnih voda u Subotici i na Paliću, ostavreni prvi kontakti sa EBRD bankom i da su ti pregovori nekoliko godina kasnije uspešno završeni.

„Početkom izgradnje prečistača otpadnih voda uspostavljena je odlična saradnja sa EBRD bankom i evropskim finansijskim institucijama. Zahvaljujući tom uspešnom projektu, otvorili su se i novi fondovi. Tokom proteklih petnaestak godina u vodovod i kanalizaciju u Subotici ukupno je uloženo blizu 40 miliona evra. To je veliki uspeh i 'Vodovoda', i gradske vlasti koja je podržala te projekte. To je važno i za građane Subotice, jer jedini u Srbiji imaju kompletno sve usluge na evropskom nivou. Imamo pitku i čistu vodu bez arsena i drugih hemikalija, a evropskim standardima odgovara i Prečistač otpadnih voda“, istakao je Kern i pozvao građane da se u što većem broju priključe na izgrađenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan i direktorka Kancelarije u Beogradu, Žužana Hargitai, podvukla je da se nada da će se „sve više gradova u Srbiji ugledati na Suboticu kada je reč o investiranju u infrastrukturu za preradu otpadnih voda“.

Martin Klaucke, iz Odeljenja za operacije pri Delegaciji EU u Srbiji izjavio je da evropske integracije za Srbiju nisu apstraktna stvar i da je to nešto što ljudi mogu da vide i osete u svojim domovima, kroz čistiju i sigurniju vodu za njih i njihovu decu.

„Zaštita životne sredine znači zaštitu ljudi. To je ono što EU zapravo podrazumeva: bolji život za svoje građane“, poručio je Klaucke.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, Đerđ Šugar, naveo je, između ostalog, da filter stanica za tretman sirove vode kapaciteta 80 litara u sekundi, rezervoar za balansiranje potrošnje vode od dve i po hiljade kubika, crpna stanica visokog pritiska od 200 litara u sekundi i objekti za tretman mulja nastalog iz sirove vode, predstavljaju najznačajniju izgrađenu infrastrukturu ovog postrojenja i predstavljaju decenijski građevinski, tehnički i tehnološki poduhvat grada Subotice.

„Današnji dan predstavlja prekretnicu u okviru ovog projekta, jer investitor stiče pravo i obavezu da upravlja ovim novim objektom i da se permanento uverava da karakteristike ovog postrojenja zadovoljavaju zahteve koji su definisani pre početka njegove izgradnje. Na osnovu svega učinjenog u proteklom periodu, investitor očekuje da na proleće naredne godine pijaća zdrava voda stigne u svako domaćinstvo ovog grada, u Veliki Radanovac i na Palić“, istakao je Đerđ Šugar.

 13837_3.jpg