Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Generalni konzulat Mađarske donirao 5.000 evra za kuhinju u OŠ „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru

21.12.2020.

Generalni konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Ester Čalokezi, i predsednik Skupštine grada Subotice, dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), danas su direktorici Osnovne škole „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru Dori Sabo Kečenović predali pomoć Generalnog konzulata Mađarske u vidu donacije u iznosu od 5.000 evra za renoviranje i opremanje kuhinje kojom će biti omogućena ishrana mališana koji pohađaju obdanište u okviru ove škole. Uz podršku Generalnog konzulata i Grada Subotice stvoriće se uslovi za otvaranje celodnevnog boravka za predškolsku decu u obdaništu OŠ „Hunjadi Janoš“ što će za roditelje, posebno one zaposlene, predstavljati veliku pomoć.

 13846_1.jpg

Ester Čalokezi je, tom prilikom, izjavila da, iako situacija ne omogućava da se na uobičajeni način pripremimo za praznike, ne smemo da zaboravimo da je ovo period dobročinstva i da su sastavni deo diplomatskih aktivnosti uvek bile karitativne, dobrotvorne delatnosti.

13846_2.jpg

„Predsednik Skupštine grada Subotice, dr Balint Pastor, obilazio je teren i snimao prave potrebe za pomoć, pa smo se tim povodim udružili i našli zajedničko rešenje da na njegov predlog naš Generalni konzulat donacijom od 5.000 evra obezbedi kuhinju za obdanište osnovne škole u Čantaviru. To je jedna dobro usklađena dobrotvorna akcija, čiji su dobitnici upravo deca. Obrazovno-vaspitne ustanove imaju ogromnu odgovornost, a drago nam je što im na ovaj način možemo da pomognemo. Obdanište i porodica zajedno pripremaju decu za život da budu pošteni i da to poštenje i poštovanje kasnije prenose na generacije koje dolaze. Tako posmatrajući, obdanište je investicija koja će nam se sigurno isplatiti u budućnosti. Današnji dan je praznik za nas, a drago nam je što možemo doprineti da ovaj dan bude praznik i za ovu zajednicu“, istakla je Ester Čalokezi.

Uz izražavanje zahvalnosti generalnom konzulu Ester Čalokezi na zalaganju da Generalni konzulat Mađarske u Subotici donacijom u visini od 5.000 evra podrži dnevni boravak obdaništa koje funkcioniše u okviru OŠ „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru, Pastor je istakao da se opremanje obdaništa za celodnevni boravak dece realizuje u više faza.

„U septembru ove godine celodnevni boravak obdaništa ove škole postao je deo mreže predškolskih ustanova grada Subotice. Prethodno je sredstvima Mađarske obnovljen objekat, trenutno su u toku radovi na obnovi i modernizaciji grejanja u objektu za koje je Grad Subotica obezbedio 1,2 miliona dinara, a poslednja karika u ovom lancu je donacija Generalnog konzulata. Tih 5.000 evra biće uloženo za opremanje kuhinje u obdaništu ove škole“, naveo je Pastor.

 13846_3.jpg

Prema njegovim rečima, nakon toga steći će se svi tehnički i infrastrukturni uslovi da celodnevni boravak obdaništa može da funkcioniše i da oko 150 mališana igra i uči u ovom objektu osam časova dnevno.

„Za roditelje koji su zaposleni izuzetno je bitno da u normalnim uslovima svoju decu mogu da ostave tih osam sati. Bez funkcionisanja kuhinje, to je bilo moguće samo četiri sata dnevno. Stvaranje mogućnosti za celodnevni boravak dece u ovom objektu dokaz je kako Grad Subotica i Generalni konzulat Mađarske mogu da sarađuju i siguran sam da će se to nastaviti i u budućnosti. Svim zaposlenika u OŠ 'Hunjadi Janoš' želim uspešan rad nakon praznika i da se što pre vrate normalnim radnim obavezama, što pretpostavlja da će i epidemija virusa korona ostati iza nas“, naglasio je Balint Pastor.

U ime kolektiva OŠ „Hunjadi Janoš“ i svoje ime na donaciji se zahvalila direktorica Dora Sabo Kečenović. Ona je kazala da u obdaništu ima oko 150 dece i da školu pohađa 495 učenika.

Događaju su prisustvovali zamenik gradonačelnika Imre Kern i član Gradskog veća zadužena za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje, Hargita Erči.

13846_4.jpg