Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljena peta sednica Skupštine grada

22.12.2020.

„Na dnevnom redu pete sednice Skupštine grada sutra će biti 45 tačaka, među kojima je najvažnija Donošenje Odluke o budžetu Grada Subotice za 2021. godinu. Za svaku pohvalu je što se ovako važna odluka ne donosi u poslednjem trenutku, kao što je to bio slučaj ranijih godina. Osim prošle, sva zasedanja od 2007. godine na kojima se odlučivalo o budžetu bila su održavana na samom kraju godine, od 27. do 30. decembra“, izjavio je predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru u Gradskoj kući. 

 13850_1.jpg

Naveo je da će se na dnevnom redu pete redovne sednice Skupštine grada naći tri plana detaljne regulacije, a to su donošenje Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije za prostor istočno od pruge Subotica–Senta i južno od pruge Subotica–Segedin u Subotici, donošenje Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije za deo prostora između postojeće i planirane trase železničke pruge Beograd–Subotica u Aleksandrovu i donošenje Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije za uređenje i izgradnju verskih kompleksa i komercijalnih sadržaja pored Senćanskog puta.

„Prvi plan detaljne regulacije se odnosi na područje pruge Subotica-Senta i Subotica-Segedin. Tu se radi o usaglašavanju plana nižeg reda sa planom višeg reda i izmeštanju dela magistralnog gasovoda, a redefiniše se i usklađuje saobraćajno rešenje -  povez Senćanskog puta i ulice Đorđa Natoševića u Subotici. Drugi plan detaljne regulacije odnosi se na područje pruge Beograd-Subotica. Kao što znate, iz centra grada će se izmestiti gradski zatvor, rešavaju se i prilazne ulice, a biće i komercijalnih funkcija i mogućnost investiranja na tom području, s obzirom na to da se radi o jednom od ulaza u grad i da su te lokacije obično interesantne. Treći plan detaljne regulacije odnosi se na izgradnju verskih kompleksa i komercijalnih sadržaja pored Senćanskog puta. To je područje gde je Bunarić, biće komercijalnih i verskih sadržaja kao što je, primera radi, evangelističko kompleks odmaralište za versko-rekreativnu nastavu, pored već postojećih sadržaja, a radi se o izuzetno značajnom kompleksu i za katolike i za pravoslavce“, istakao je Pastor.

Izmeniće se, dodao je, program poslovanja za 2020. godinu za nekoliko javnih preduzeća, konkretno JKP „Čistoća i zelenilo“, JKP „Stadion“, Društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom „Regionalna deponija“ i DOO „Park Palić“, a biće i nekoliko desetina tačaka vezanih za kadrovska rešenja jer 29. decembra ističu mandati u upravnim i nadzornim odborima u: JKP „Subotičke pijace“, Turističkoj organizaciji, Zoološkom vrtu, Savremenoj galeriji, Dečjem pozorištu, Istorijskom arhivu, Art bioskopu, Gradskom muzeju, Apoteci Subotica, Fondaciji za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine , fondacijama „Danilo Kiš“ i „Ekspekto“ i Fondu „Dr Rehák László“.

Izabraće se, kazao je, i članovi dva saveta, odnosno komisije za koje na prošloj sednici nisu izabrani novi članovi jer im mandat ističe 29. decembra, a to su Savet za zdravlje i Komisija za koordinaciju inspekcijskog nadzora.

Govoreći o budžetu za 2021. godinu, Pastor je naglasio da je budžet Grada Subotice planiran odgovorno.

„Prihodi su planirani u visini od 5,7 milijardi dinara, a rashodi u iznosu od 6,1 milijardi dinara, što znači da je planiran deficit u visini od 414 miliona dinara. To je u okviru zakonom predviđenih okvira. Planirani prihodi i rashodi su ispod nivoa koji je nedavno određen rebalansom i značajno su manji u odnosu na planirani budžet za 2020. godinu. U međuvremenu drastično su se promenile okolnosti zbog epidemije tako da je budžet u potpunosti realan i ostvariv. Kada je reč o investicijama, budžet je u skladu sa sadašnjim stanjem, izuzetno restriktivan, ali će se stvoriti mogućnosti za završetak velikih kapitalnih investicija, tu pre svega mislim na Narodno pozorište, na akva park, Gerontološki centar i 'Kolevku. Pored završetka tih velikih investicija biće i manjih projekata, a posebna pažnja je posvećena obezbeđivanju sredstava udruženjima koja deluju  u oblasti kulture, informisanja i zaštite životne sredine“, istakao je Balint Pastor.

Kada je reč o prihodnoj strani budžeta okosnica izvora su porezi na plate u iznosu od 2,9 milijardi dinara, rekao je Balint Pastor, i dodao da su  planirana sredstva u visini od 1,2 milijarde dinara iz poreza na imovinu.