Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana peta sednica Skupštine grada Subotice

23.12.2020.

Na petoj sednici Skupštine grada Subotice, održanoj danas u Velikoj većnici Gradske kuće, ukupno je usvojeno 45 tačaka dnevnog reda. Odbornici su, između ostalog, doneli Odluku o budžetu Grada Subotice za 2021. godinu,  Odluku o donošenju Plana detaljne regulacije za prostor istočno od pruge Subotica–Senta i južno od pruge Subotica-Segedin u Subotici, Odluku o donošenju Plana detaljne regulacije za deo prostora između postojeće i planirane trase železničke pruge Beograd–Subotica u Aleksandrovu i Odluku o donošenju Plana detaljne regulacije za uređenje i izgradnju verskih kompleksa i komercijalnih sadržaja pored Senćanskog puta.

13853_1.jpg 

Usvojeni obim budžeta grada Subotice za 2021. godinu iznosi 6.374 miliona dinara, što je za 14,63 odsto manje od obima utvrđenog rebalansom budžeta za 2020. godinu. Ukupno planirani prihodi i primanja budžeta ostvareni po osnovu prodaje nefinansijske imovine za 2021. godinu iznose 5.738.718.000 dinara, a ukupno planirani rashodi i izdaci za nabavku nefinansijske imovine 6.152.923.000 dinara. Planirani budžetski deficit iznosi 414.205.000 dinara. Za pokriće budžetskog deficita, za izdatke za nabavku finansijske imovine u iznosu 20.700.000 dinara i za izdatke za otplatu glavnice duga u iznosu 200.600.000 dinara planirana su primanja od prodaje finansijske imovine i preneta neutrošena sredstva iz prethodne godine.

U budžetu grada Subotica za 2021. godinu uravnotežena je prihodovna i rashodovna strana, u skladu sa fiskalnim pravilima koje definiše Zakon o budžetskom sistemu, kojim se fiskalni deficit lokalne vlasti ograničava na iznos do 10 odsto njenih prihoda u toj godini, a može nastati samo kao rezultat javnih investicija. Planirani fiskalni deficit u visini od 434.905.000 dinara iznosi 7,95 odsto prihoda planiranih za 2021. godinu.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je, zaključujući raspravu o budžetu, rekao da je uobičajeno da se budžet projektuje na osnovu makroekoenomskih parametara i očekivane realizacije prihoda budžeta u prethodnom periodu, da se pandemija virusa korona odrazila na kretanje prihoda budžeta u toku 2020. i prouzrokovla pad očekivanih prihoda i da je  planiranje budžeta za 2021. godinu veliki izazov, s obzirom na to da je i dalje prisutan visok stepen neizvesnosti u pogledu oporavka privrede.

„Prilikom planiranja rashoda izvršen je raspored sredstava u odnosu na obaveze čije izmirenje je prioritetno. Racionalnim i ekonomičnim pristupom, planirani rashodi za robe i usluge umanjeni su za 164 miliona dinara u odnosu na rebalans 2020. godine. Subvencije su planirane u manjem iznosu za 260 miliona dinara, a ostali rashodi umanjeni su za 36 miliona dinara. Troškovi funkcionisanja organa grada i rashodi za javni dug planirani su u manjem iznosu za 93 miliona u odnosu na 2020. godinu. Uštede u budžetu usmerene su u veće izdavajanje za oblast obrazovanja i zdravstva“, naveo je gradonačelnik Bakić.

Istakao je da struktura predloženih rashoda budžeta pokazuje da se, pored obezbeđivanja komunalnih usluga i nastavka započetih investicija, vodilo računa i o socijalnoj komponenti.

13853_2.jpg 

„Planirana izdvajanja za socijalnu pomoć najugorženijem stanovništvu nisu se umanjivala u odnosu na izdvajanja u 2020. godini. Samo je za naknade za socijalanu zaštitu izdvojeno 123 miliona dinara, a za potrebe narodne kuhinje 40 miliona dinara. Za potrebe primarne zdravstvene zaštite izdvojeno je 119 miliona dinara.  U odnosu na 2020. godinu više sredstava opredeljeno je za oblast obrazovanja. Za predškolsko obrazovanje opredeljeno je 813 miliona dinara, za osnovno obrazovanje 288 miliona dinara, za srednje obrazovanje 186 miliona dinara, a za studente je predviđeno 14 miliona dinara“, rekao je gradonačelnik Bakić.  

Naglasio je da se, uzimajući u obzir pad privredne aktivnosti kao posledice pandemije, oprezno prišlo kreiranju investicione komponente budžeta i da su prioritet u planiranju kapitalnih projekata za 2021. godinu imali započeti projekti.  

Odbornici su doneli i Odluku o prihvatanju prenosa udela bez naknade Gradu Subotici u kapitalu privrednog društva „Full protect“ d.o.o. Beograd, rešenja o davanju saglasnosti na prvu izmenu Programa poslovanja JKP „Čistoća i zelenilo“ za 2020. godinu, izmenu Programa poslovanja JKP „Stadion“, prvu izmenu Programa poslovanja Društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom „Regionalna deponija“ i izmenu i dopunu Programa poslovanja DOO „Park Palić“.

Na današnjoj sednici doneto je i više rešenja o imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima, ustanovama i fondacijama. Doneto je i Rešenje o imenovanju predsednika, zamenika predsednika i članova Saveta za zdravlje i Rešenje o izmenama Rešenja o obrazovanju Komisije za koordinaciju inspekcijskog nadzora nad poslovima iz izvorne nadležnosti Grada Subotice, kao i više rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u nekoliko subotičkih osnovnih i srednjih škola.

 13853_3.jpg
Glasanje o budžetu Grada Subotice za 2021. godinu