Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvorena nova čitaonica Gradske biblioteke

28.12.2020.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal i direktor subotičke Gradske biblioteke, Dragan Rokvić, prisustvovali su danas svečanom otvaranju nove, funkcionalne, moderne i po svim standardima Evropske unije izgrađene čitaonice Gradske biblioteke. Ukupna vrednost ove investicije, započete u septembru ove godine, iznosi oko 600.000 evra.

 13857_1.jpg

Ištvan Pastor je rekao da je Gradska biblioteka institucija koja svima nama predstavlja bazu za očuvanje identiteta, i da je zbog toga ovakvo ulaganje bilo neophodno, kako bismo sačuvali identitet i nastavili sa daljim istraživanjima.

Naveo ja da je projekat započet uoči priprema za obeležavanje 125. godišnjice subotičke  Gradske biblioteke, da su tokom proteklih sedam godina završene razne faze uređenja ustanove i da današnji događaj samo zaokružuje čitavu ovu priču.

„Zbog toga sam posebno zadovoljan. Obezbedili smo više od 600.000 evra za za ovu investiciju i to nije mala stvar. Želim  da se zahvalim Jeneu Hajnalu koji je imao lavovsku ulogu u čitavom ovom poduhvatu. Trebalo je smisliti, zapakovati i servirati ovu priču kako bi iza svega toga bila jedna pozitivna odluka koja će iz godine u godinu omogućiti realizaciju ovog projekta. To se desilo tokom prethodnih godina i zahvaljujem se predsedniku Hajnalu, ponajviše zbog toga što imamo sijaset ovakvih projekata i po čitavoj Vojvodini. U Subotici smo, pored izgradnje čitaonice, uradili mnogo počevši od Sinagoge, pa do rekonstrukcije 'Žute kuće', nastavka ulaganja u Narodno pozorište, a nadam se da ćemo sledeće godine pristupiti projektu restauracije i očuvanja velike Biskupske crkve“, naglasio je Ištvan Pastor.

Gradonačelnik Bakić je rekao da nova čitaonica uvodi svetski standard bibliotekarstva u subotičku Gradsku biblioteku i da ga posebno raduje što se to dešava upravo na 130. godišnjicu njenog osnivanja.

„U ovom svečanom trenutku prilika je da se setimo i najvećeg pregaoca za osnivanje biblioteke, profesora Ištvana Ivanjija, zatim onih koji su dali svoj doprinos njenom razvoju i unapređenju, poput Jovana Manojlovića, Mije Mandića, Isidora Milka, Vinka Zomborčevića, Blaška Vojnić Hajduka, Alekse Ivića, Gustava Tonča, kao i ostalih  osnivača, upravnika, donatora i dobrotvora ovog hrama knjige. Ivo Andrić je prilikom posete našoj biblioteci rekao 'Osnovu imate dobru, samo se starajte da nadograđujete'. I ova čitaonica je upravo nadogradnja svega onoga što su nam pomenuti velikani ostavili“, istakao je gradonačelnik Bakić.

U Srbiji se, dodao je, nikada nije više ulagalo u kulturu i duhovnost, nego u proteklih osam godina.

„Zahvaljujući kulturnoj politici Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, obnovljen je Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti i bezbroj takvih zdanja širom naše zemlje, sa potpuno završenim hramom Svetog Save kao vrhuncem. Zahvaljujem se Fondaciji ’Betlen Gabor’ i Mađarskoj koja je omogućila finansiranje ovog objekta. Ova pomoć  Mađarske subotičkoj biblioteci plod je najboljih odnosa naše dve zemlje u istoriji njihovog postojanja. Čestitam kolektivu i svim Subotičanima i želim srećan rad na čuvanju, proučavanju i predstavljanju naše kulturne baštine“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Balint Pastor je kazao da je mišljenja da sve ono što čini duh Subotice treba negovati, očuvati, rekonstruisati, ali da to, kako je rekao, ne znači da bi točak istorije trebalo da stane i da, u ovom slučaju, građani, istraživači i profesori ne treba da koriste sve moderne mogućnosti koje bi trebalo da krase istraživanja 21. veka.

„Zbog toga je ova investicija savršena, jer će naši istraživači i svi oni koju budu dolazili u subotičku Gradski biblioteku moći da stvaraju na način kako to mogu da čine njihove kolege u evropskim i svetskim metropolama. To znači da je Gradska biblioteka Subotica ispred mnogih, ne samo u državi nego i u našem okruženju. Nadam da će istraživači i građani iz Subotice, naše države i okruženja koristiti ove mogućnosti koje su im od danas na raspolaganju", rekao je Pastor.

Istakao je da ćemo, kada budemo obnovili kompletnu zgradu Gradske biblioteke, moći da kažemo da ova institucija ispunjava sve one uslove koje zahteva jedna moderna biblioteka.   

„Sa druge strane, moći ćemo da kažemo i da smo konzervirali i očuvali zgradu koja je bila simbol Subotice do izgradnje Gradske kuće, Sinagoge i zgrada na Paliću. Ova zgrada je, podsetiću, starija od nabrojanih građevina i bila je simbol Subotice do njihove izgradnje, imala je nekoliko namena u svojoj istoriji, ali se već decenijama prepoznaje kao zgrada Gradske biblioteke u Subotici. Zahvaljujem se svima koji su pomogli da se ovaj projekat realizuje i što su crteži napravljeni tako da rezultiraju ovo čudo u kome možemo da uživamo“, rekao je Balint Pastor.

Govoreći o jubileju i ovoj investiciji, Dragan Rokvić je kazao da su uprkos teškoj godini uspeli da završe projekat o kojem su prethodne generacije sanjale.

„Uspeli smo u svojim planovima da izgradimo jednu savremenu čitaonicu, ali tu ne staju naše ambicije, i stoga smo izradili i idejno rešenje rekonstrukcije Gradske biblioteke, na čemu ćemo raditi u narednom periodu. Sagledali smo naš dalji razvoj i preduzeli smo već neke korake ka modernizaciji, a usput ćemo da čuvamo, konzervišemo i restauriramo zaostavštinu Ferenca Rajhla koji nam je ostavio ovu velelepnu palatu“, rekao je Rokvić.

Prisutnima su se obratili i idejni projektant kompletne rekonstrukcije Gradske biblioteke, arhitekta Živka Radulović Ražnatović, i predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal

Izgradnju savremene čitaonice realizovana je uz pomoć Fondacije „Betlen Gabor“ koja je obezbedila sredstva uz podršku Mađarskog nacionalnog saveta i Vlade Mađarske. Gradska biblioteka osnovana je 1890. godine pri Gimnaziji, što je čini najstarijom ustanovom kulture u Subotici.

13857_2.jpg