Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić: Tokom pandemije nisu obustavljani radovi na kapitalnim projektima

29.12.2020.

„Ova godina je bila jako teška, prioritet je bila borba za život i zdravlje građana, ali i u tim uslovima uspeli smo da postignemo određene uspehe na polju investicija. Na centralnom gradskom trgu, na prostoru nekadašnje Zelene fontane koji je više od decenije bio urušavan, izgradili smo prelepu, modernu parternu fontanu koja je oplemenila Trg slobode, na zadovoljstvo svih građana Subotice. Ulagali smo u studentske domove i škole, radilo se i na objektima Gerontološkog centra, a sanacijom postojećeg i izgradnjom tri nova objekta kompletno se rekonstruiše i Dom za decu ometenu u razvoju 'Kolevka'. Nakon realizacije ove investicije, koja bi trebalo da se okonča do kraja decembra 2021. godine, 'Kolevka' će po uslovima koje pruža svojim korisnicima iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite biti jedna od najreprezentativnijih ustanova ne samo u našoj zemlji nego i u regionu. Posebno bih naglasio da tokom pandemije nisu obustavljani radovi na kapitalnim projektima. U momentima njenog najjačeg udara određeni izvođači radili su sa 50 odsto kapaciteta i zato je došlo do pomeranja ugovorenih rokova na pojedinim projektima“, izjavio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru u Gradskoj kući, osvrćući se na realizovano u 2020. godini.

 13861_1.jpg

Uz podsećanje da su tokom godine obnovljene i uređene brojne ulice i saobraćajnice u gradu, gradonačelnik je istakao da se u sledećoj godini očekuje konačna realizacija dva ključna kapitalna projekta, a to su adaptacija, rekonstrukcija i dogradnja zgrade Narodnog pozorišta i izgradnja spa centra sa akva parkom na Paliću.

„Okončanjem ovih projekata obogatićemo kako kulturnu, tako i turističku ponudu našeg grada. Trudićemo se da na pravi način ispratimo sve planove i aktivnosti republike i pokrajine, kao i u prethodne četiri godine tokom kojih smo od pokrajine i republike imali najveću, kao nikada do sada podršku“, rekao je Bakić.

Naglasio je da je jedan od najvećih izazova za aktuelnu gradsku vlast bila finansijska stabilnost budžeta Grada.

„Budžet je pretrpeo ozbiljne posledice, očekivani prilivi nisu se realizovali. Na jednoj od sednica Skupštine grada rekao sam da je u normalnim uslovima priliv u budžet Grada oko 450 miliona, a u ovim okolnostima virusa korona negde oko 300 miliona dinara. To je na jednom kvartalu 450 miliona dinara manje, a to su ozbiljna sredstva. Uprkos svim problemima i posledicama pandemije, uspeli smo da stabilizujemo finansije. Kvalitetno smo uradili rebalans budžeta, koji je usvojen u oktobru 2020. godine“, rekao je Stevan Bakić.

On je izrazio ogromnu zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i Ministarstvu finansija na čelu sa ministrom Sinošom Malim jer su, kako je naveo, sa 200 miliona dinara iz tekućih budžetskih rezervi pomogli budžet Grada Subotica da sanira posledice izazvane pandemijom.

„To je najveća pomoć koju je dobila jedna lokalna samouprava u našoj zemlji, a predsednik Aleksandar Vučić je po ko zna koji put pokazao  koliko mu je stalo do Subotice i njenih građana. U skladu sa novim okolnostima izradili smo odgovoran i racionalan budžet za 2021. godinu u kojem smo planirali uštede na račun Grada, a očuvali sva ona ključna davanja koja idu ka građanima i sredstva potrebna za najvažnija javna ulaganja“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Govoreći o urađenom u oblasti kulture, istakao je da je ponosan što su i ove godine u najtežim okolnostima održane tradicionalne gradske manifestacije.

„Održan je Festival evropskog filma Palić, Međunarodni festival pozorišta za decu i tradicionalna manifestacija 'Zavičajni dani', a bili smo domaćini i velikim kulturnim događajima, poput projekta „Filmharmonija“ kojim se i subotičkoj publici predstavila Zagrebačka filharmonija. Prilagodili smo se i poštovali sve mere, a obezbeđena su i finansijska sredstva za sve projekte koje je Grad podržao putem konkursa“, naveo je gradonačelnik.

 13861_2.jpg

Uz konstataciju da su sportske aktivnosti možda i najviše trpele od pandemije na globalnom nivou, podsetio je da je naš grad u trenucima povoljne epidemiološke situacije bio domaćin značajnim međunarodnim sportskim događajima, poput bokserskog turnira „Vojvođanska zlatna rukavica“, Kampa atletskih nada, Međunarodne veslačke regate „Vojvodina open“ i prvog međunarodnog teniskog turnira u pandemijskim uslovima.

„Unapredili smo saradnju sa Sportskim savezom Srbije i Sportskim savezom grada Subotice. Finansiranje sportskih aktivnosti iz budžeta grada nije bilo ugroženo, a ulagalo se sa pokrajinom i u sportsku infrastrukturu, kako školsku tako i javnu“, kazao je Bakić.

On je podvukao da je najviše ponosan na urađeno u oblasti socijalne zaštite.

„Pored ulaganja u objekte važne za socijalnu zaštitu, poput 'Kolevke' i Gerontološkog centra, tokom godine sproveli smo mnoge aktivnosti vezane za unapređenje ove oblasti u našem gradu i mogu da kažem da smo tu jedna od najboljih lokalnih samouprava u Srbiji. Nastavili smo da pružamo uslugu personalnog asistenta deci sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, čime smo pružili veliku podršku roditeljima koji godinama nisu imali adekvatnu pomoć u svakodnevnim aktivnostima. Ovu uslugu ćemo nastaviti da uređujemo, unapređujemo i finansiramo i sledeće godine“, najavio je Bakić.

Izrazio je zadovoljstvo što je javnost pozdravila odluku Grada Subotice da se sredstva predviđena za doček Nove godine  preusmere u Fondaciju za lečenje teško obolele dece, kao i za mlade talente i studente.

„Želim da kažem našim sugrađanima da je za nas briga o deci pravilo, a ne izuzetak i da ćemo uvek izdvajati značajna sredstava za podršku njihovom lečenju“, poručio je gradonačelnik Bakić.

On je, na kraju, izrazio zahvalnost svim lekarima, medicinskom i nemedicinskom osoblju na herojskoj borbi sa pandemijom.

„Iako je rečeno mnogo puta, i ovom prilikom želim da se zahvalim lekarima i medicinskom i nemedicinskom osoblju subotičke Opšte bolnice na svemu što, boreći se sa pandemijom, čine za naš grad i njegove građane. Ovo govorim sa emocijama, jer sam i sam bio svedok koju žrtvu oni podnose i koliko često rizikuju svoje živote da bi zaštitili živote drugih“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.