Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljena šesta sednica Skupštine grada

03.02.2021.

„Na dnevnom redu šeste redovne sednice Skupštine grada zakazanoj za sutra, 4. februar, imaćemo ukupno 27 tačaka dnevnog reda, a okosnicu će činiti programi poslovanja 14 javnih i javno-komunalnih preduzeća i društava sa ograničenom odgovornošću za 2021. godinu. Kao što sam krajem 2020. rekao da budžet godinama tako rano nije bio usvojen kao prošle godine i sada mogu da kažem da programi poslovanja tih preduzeća i društava sa ograničenom odgovornošću nikad ovako rano nisu bili usvajani. Obično su se usvajali krajem februara ili još kasnije, a sada će već početkom februara sva javna preduzeća dobiti saglasnost na programe poslovanja za 2021. godinu i moći će da počnu sa radom“, istakao je predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru u Gradskoj kući.

13972_1.jpg

Uz konstataciju da je za ovako ranu pripremu programa poslovanja bio neophodan ogroman trud, s obzirom na to da se radi o materijalu od ukupno 2.000 stranica, Pastor je izrazio zahvalnost članici Gradskog veća zaduženoj za oblast komunalnih delatnosti, Čili Goli, sekretaru Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, Radoslavu Vukeliću, direktorima javno-komunalnih preduzeća i prevodiocima Skupštine grada na prevodu ovako obimnog materijala, što su omogućili da se ovako rano donose rešenja o davanju saglasnosti na programe poslovanja javno-komunalnih preduzeća za 2021. godinu.

Na dnevnom redu će, naveo je, biti i donošenje Odluke o donošenju Plana generalne regulacije VI za delove zona „Mali Radanovac“ i „Radanovac“.

„Ovim se stvara mogućnost za proširenje planirane poslovno-komercijalne zone Radanovac, odnosno bivše II kasarne 'Petar Drapšin', u cilju daljeg razvoja privredne zone i obezbeđenja lokacija za nove investitore. Utvrđuje se prostor za centralno groblje koje je strateški određeno Generalnim urbanistički planom Subotica – Palić do 2030. godine. Utvrđuje se i zaštita prirodnih vrednosti i životne sredine za Radanovačku slatinu, a biće i novih stambenih objekata i zelenih površina“, rekao je Pastor.

Skupština će, dodao je, usvojiti i Plan generalne regulacije za naselje Mišićevo koje nikada do sada nije imalo takav plan, već je, kako je rekao, bilo obuhvaćeno prostornim planom koji je dokument nižeg ranga.

Donošenje Odluke o donošenju Izmene dela Plana detaljne regulacije za deo obalnog pojasa Palićkog jezera je treća tačka dnevnog reda, kazao je Pastor, navodeći da će se tu izmeniti jedan mali deo Plana.

„Pošto se radi o uvažavanju interesa vlasnika zemljišta jedan put će se otvoriti, odnosno izmestiti na tom delu Palića“, objasnio je Pastor.

Rekao je da će Skupština doneti i  Odluku o kategorizaciji opštinskih puteva i ulica i da će to biti u skladu sa novim Zakonom o putevima.  

Govoreći o tački dnevnog reda vezanoj za donošenje Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Subotice za 2021. godinu, Pastor je  istakao da je za taj program dobijena saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije, što je bio i preduslov za usvajanje programa na sednici Skupštine grada.

„Predloženim programom predviđena je aktivnosti upravljanja zaštitom životne sredine, odnosno finansiranje ove aktivnosti u visini od 33 miliona dinara. Za praćenje kvaliteta elemenata životne sredine, monitoring, a to se odnosi na kvalitet vazduha i ostale elemente ekologije planirano je 8,3 miliona dinara, zaštitu prirode 11,3 miliona dinara, upravljanje ostalim vrstama otpada 1,5 miliona dinara i projekat sufinansiranja troškova funkcionisanja Regionalne deponije 91 milion dinara. Ono što je novina i čega nije bilo godinama unazad jeste stvaranje uslova za raspisivanje konkursa za udruženja građana u oblasti zaštite životne sredine. Predviđena su sredstva i za tu namenu i uskoro će biti raspisan konkurs za udruženja građana u vezi teme kojа se odnosi na zaštitu životne sredine“, naglasio je dr Balint Pastor.