Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona u kulturi

12.02.2021.

U okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, koju sprovodi Ministarstvo kulture i informisanja, u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici danas je održana panel diskusija. Cilj izmena i dopuna Zakona je da se poboljšaju pojedine zakonske odredbe kojima bi se dalje uticalo na unapređenje rada ustanova kulture i celog kulturnog sektora. Panel diskusiji prisustvovali su pomoćnici ministra kulture i informisanja, Olga Gekić i Radovan Jokić, viši savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja dr Predrag Blagojević i član Gradskog veća zadužen za oblast kulture i obrazovanja, Miloš Nikolić.

14019_1.jpg

Radovan Jokić je, obraćajući se medijima uoči panel diskusije, izjavio da je cilj izmena i dopuna Zakona u kulturi da se poboljšaju pojedine zakonske odredbe kojima bi se dalje uticalo na unapređenje rada ustanova kulture i celog kulturnog sektora i da se to, između ostalog, odnosi i na Nacionalni savet u kulturi, koji je imao 19 članova i čiji je rad ocenjen kao nefunkcionalan, a  izbor njegovih članova kao sporan.

14019_2.jpg

„Problematičan je kriterijum, odnosno način predlaganja članova Nacionalnog saveta, kao i segment koji se odnosio na radni deo Saveta koga do sada, praktično, nije bilo. Smatramo da bi tu neke stvari trebalo da se izmene, da se broj članova smanji, a kvalitet podigne na viši nivo. Nacionalni savet za kulturu je, po nama, jedno zaista visoko telo koje bi prvenstveno trebalo da sadrži kvalitet, da tu budu mudri ljudi koji su prošli kroz svoj radni vek i koji bi svojim iskustvom i savetodavnom funkcijom pomogli Ministarstvu kulture i informisanja“, istakao je Radovan Jokić.

Uz konstataciju da ova javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o kulturi dosta znači svim radnicima u kulturi, Miloš Nikolić je rekao da je prema svim izveštajima Ministarstva kulture i informisanja i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Subotica jedan od vodećih gradova u Srbiji u kome se kulturna politika sprovodi na veoma visokom nivou.

14019_3.jpg

„Svaka izmena i dopuna Zakona o kulturi je veoma važna zato što se na taj način unapređuju javne politike koje imaju cilj da jednu od najvažnijih društvenih grana kakva je kultura stave na najviši mogući nivo. Sve javne politike moraju da prođu kroz ovakvu vrstu javnih rasprava, na kojima će struka moći da iznese svoje mišljenje i predloži eventualne izmene i dopune, kako bi se došlo do jednog veoma kvalitetnog zakona koji će svim institucijama kulture u našoj zemlji, kao i svim našim građanima, mnogo značiti“, naglasio je Miloš Nikolić, i dodao da su na javnu raspravu u Subotici pozvani predstavnici svih subotičkih kulturnih institucija i ustanova koji su svojim sugestijama mogli da pomognu da se predloženi tekst poboljša.

Današnja panel diskusija je druga od pet panel diskusija koje će se, osim u Čačku i Subotici, održati i u Nišu, Novom Sadu i Beogradu.

14019_3.jpg

Primedbe, predloge i sugestije zaposleni u ustanovama kulture mogu dostaviti na utvrđenim obrascima za komentare koji se mogu  preuzeti na sajtu ili poštom Ministarstvu kulture i informisanja.

Javna rasprava o Nacrtu zakona sprovodi se do 20. februara 2021. godine. Nakon završetka javne rasprave Ministarstvo kulture i informisanja analiziraće sugestije, predloge i primedbe učesnika u javnoj raspravi i sačiniće Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona koji će objaviti na svojoj internet stranici i portalu „e-Uprave“ najkasnije u roku od 15 dana od dana okončanja javne rasprave. Potom  će se finalni nacrt izmena zakona o kulturi naći i pred poslanicima u Skupštini Srbije.

14019_4.jpg