Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana komemoracija Gojku Radiću, dugogodišnjem odborniku u Skupštini grada Subotice

23.03.2021.

Danas je, u Velikoj većnici Gradske kuće, održana komemoracija preminulom odborniku u Skupštini grada Subotice, članu Predsedništva i jednom od osnivača Srpske napredne stranke Gojku Radiću. Komemorativnom skupu su prisustvovali bivši predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, potpredsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Damir Zobenica, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, zamenik gradonačelnika Imre Kern, bivši gradonačelnici Subotice Bogdan Laban i Saša Vučinić, kao i mnogobrojni odbornici u Skupštini grada, članovi Gradskog veća, pokrajinski i narodni poslanici, predstavnici političkih stranaka, javnih preduzeća i ustanova svih nivoa vlasti, kao i Srpske Pravoslavne Crkve. Skupu je prisustvovala i porodica Radić, uz mnogobrojne rođake i prijatelje.


Prisutnima se prvi obratio bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, istakavši zasluge Gojka Radića za osnivanje Srpske napredne stranke. On je dalje u svom izlaganju govorio o ljudskim kvalitetima preminulog i njihovom velikom prijateljstvu. Bivši predsednik Nikolić naglasio je stav koji je Gojko Radić negovao u politici i životu, da se sa teškoćama i izazovima mora suočavati srčano i nastaviti ka cilju. On je podelio sa prisutnima dve anegdote iz života preminulog i istakao da je na svim svojim dužnostima u Beogradu Gojko Radić uvek tražio projekte za Suboticu i način da pomogne svom gradu.


Nakon bivšeg predsednika republike, na komemoraciji se obratio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. Pozdraviviši prisutne, on je podsetio na životni i politički put Gojka Radića, kada je, između ostalog rekao:
„Tokom dugog opozicionog delovanja u gradu, vlast je uvek od njega mogla da očekuje najoštriju kritiku ali i jedno zdravo razumevanje za pitanja od opšteg interesa. Dobrobit grada bila je uvek na prvom mestu i nikada Gojkovo delovanje u opoziciji nije postalo prazno, politikantsko i neutemeljeno osporavanje radi osporavanja. Posebno je važno naglasiti da je on uvek poštovao raznolikost nacija i vera u Subotici i da je nastupao sa pozicija tolerancije i uvažavanja, o čemu svedoče i mnogi njegovi prijatelji među manjinskim narodima koji žive u Subotici.“
Gradonačelnik je dalje istakao veliko rodoljublje preminulog, naročito njegovu podršku izbeglim i raseljenim Srbima, prešavši potom na ulogu i značaj Gojka Radića za osnivanje i delovanje Srpske napredne stranke. On je podsetio da je preminuli bio jedan od osnivača SNS 2008. godine, da je od osnivanja stranke do danas bio član Predsedništva, a jedno vreme i potpredsednik Glavnog odbora. Govoreći dalje o zadužbinarstvu Gojka Radića i priznanjima koja je stekao, gradonačelnik Bakić je, između ostalog rekao:
„Osim politike znam da je Gojku posebno bila važna podrška koju je pružao Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, naročito u svom Paliću, gde je živeo. Njegovu pomoć i zadužbinarstvo u gradnji novih i obnovi starih hramova, kao i mnogobrojna kumstva na hramovnim slavama, naša Crkva nagradila je Ordenom Svetog Save II stepena, kojim ga je odlikovao Episkop bački Irinej, na Krstovdan 2020. godine, na liturgiji gde sam i ja bio prisutan. Vidno je bilo taj dan koliko je naš Gojko bio srećan i ponosan. Koliko mu je značilo to priznanje i ta velika počast. Uz odlikovanje koje mu je dodelila Crkva, od jednake važnosti mu je bila i Medalja zasluga za narod, kojom ga je odlikovao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, 9. januara 2018. godine.“


Gradonačelnik je izrazio punu podršku njega lično i članstva Srpske napredne stranke porodici Radić, naglasivši koliko je preminuli nalazio radosti i ponosa kao suprug, otac i deda. Izražavajući najdublje saučešće porodici, rodbini i prijateljima Gojka Radića, kao i svim
članovima Srpske napredne stranke, gradonačelnik Bakić je naglasio da je uveren da će Subotica pamtiti život i rad Gojka Radića po dobru koje je činio svome gradu i svim njegovim građanima.