Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Za četvrtak najavljena osma sednica Skupštine grada Subotice

31.03.2021.

Predsednik Skupštine grada Subotice Dr Balint Pastor najavio je na današnjoj konferenciji za medije osmu sednicu gradskog parlamenta za četvrtak, 1. april u 09:00 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće.

14179_1.jpg

Predsednik skupštine je upoznao predstavnike medija sa dnevnim redom, koji se sastoji od 28 tačaka, od kojih je kao posebno značajne izdvojio utvrđivanje predloga Odluke o izmenama Statuta grada, razrešenje određenih odbornika i imenovanje novih, imenovanje novog člana Gradskog veća, predloge izrade urbanističke planske dokumentacije i pokretanje procedure raspisivanja konkursa za direktore nekih značajnih preduzeća i ustanova.

14179_2.jpg

Predsednik Skupštine je rekao da se nastavlja posao koji je započet na prethodnoj, sedmoj sednici kada je imenovana komisija koja je trebala da izradi konkretan tekst Odluke o izmeni statuta. Radi se o uvođenju bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji Grada Subotice. Komisija je odradila svoj posao, izradila je predlog odluke koji je podržalo i Gradsko veće, i sada Skupština kao nadležno telo treba da utvrdi tekst predloga odluke, a nakon toga će se održati javna rasprava u trajanju od 15 dana tokom koje će svi zainteresovani građani moći uložiti svoje pismene primedbe u vezi sa predloženim izmena Statuta. Početak javne rasprave će biti narednog petka. Nakon javne rasprave tekst odluke se ponovo vraća na sednicu Skupštine grada.
Nadalje je naveo da će se pokrenuti i postupci izrade nekoliko planova generalne i detaljne regulacije koje se odnose na naselja Kelebija i Čantavir, na banjski kompleks na Paliću i na pojedine delove Subotice. Javno preduzeće će imati rok od 8, 10 i 12 meseci za izradu planova nakon čega će se organizovati javni uvid i javna rasprava.

14179_3.jpg

Predsednik Pastor je saopštio da se takođe pokreće i postupak za izbor direktora pojedinih javnih preduzeća što treba da se započne pola godine pre isteka mandata direktorima. To su javna preduzeća, Subotica Gas, Vodovod i kanalizacija, Palić-Ludoš i JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.
On je istakao da se usvaja i program poljoprivrednog i ruralnog razvoja Grada čime će se stvoriti uslovi za raspisivanje konkursa poljoprivrednim proizvođačima i udruženjima iz oblasti poljoprivrede za dodelu subvencija u visini od 7 miliona dinara.
Osim toga, mandate će dobiti i dvoje novih odbornika, to su Neda Tešović i Milorad Milojević, oboje sa liste Aleksandar Vučić – Za našu decu. Razlog tome je što je jedan naš odbornik, Gojko Radić na žalost preminuo, a Bojan Šoralov je prešao na drugu dužnost koja je nespojiva sa funkcijom odbornika i zbog toga je podneo ostavku. Pored toga, tajnim glasanjem će se birati nova članica Gradskog veća za oblast obrazovanja i kulture. Predlog gradonačelnika je Milanka Kostić, a razlog tome je što je Miloš Nikolić podneo ostavku na tu funkciju.