Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Potpisan ugovor o saradnji sa humanitarno ekološkom organizacijom „Čepom do osmeha“

16.04.2021.

Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je početak  poslovno tehničke saradnje grada Subotice i Humanitarno ekološke organizacije „Čepom do osmeha“ i promovisanje  zajedničkih aktivnosti, a na osnovu Ugovora koji je gradonačelnik Stevan Bakić  potpisao u ime grada sa ovom humanitarnom organizacijom.  Cilj ove saradnje je poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom, ali  i zaštite životne sredine.

Reč je o akciji koja je ekološkog i humanitarnog karaktera, jer se od sredstava dobijenih od prikupljenih plastičnih čepova koji se otkupljuju za reciklažu, pomaže deci sa invaliditetom ili nekom smetnjom u razvoju kupovinom pomagala neophodnih u obrazovno-školskom procesu, a ubuduće će, shodno ugovoru, kutije za prikupljanje čepova biti postavljene i u prostorijama gradske uprave.

Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti naglasila je da Grad Subotica, ne samo ovom akcijom nego i kroz mnogobrojne druge akcije ali i izdvajanja iz gradskog budžeta, pomaže  u oblasti socijalne zaštite  kroz podršku  osobama sa invaliditetom. Sa druge strane, rekla je Jasmina Stevanović, mnogim aktivnostima podupiremo razvoj ekološke svesti i zaštitu životne sredine, i idemo u korak sa nastojanjima nadležnih republičkih institucija da u ovoj oblasti značajno pomeri granice.  

- Vrlo je važna činjenica da pored svakodnevne borbe sa kojom se susrećemo poslednjih godinu dana usled epidemije korona virusom, ne samo da nismo zaboravili humanu stranu života i nismo zaboravili da budemo ljudi, nego je taj osećaj humanosti i empatije još izraženiji. I ono što je možda najvažnije, kroz dobre primere učimo i najmlađe  koje su osnovne životne vrednosti – rekla je Stevanović

Ona je pozvala sve građane da se priključe i budu deo ove akcije i podsetila da ovu akciju podržavaju brojne institucije i kompanije u Subotici.

_Svoju  humanist godinama unazad pokazuju svojim učešćem u ovoj akciji naši vrtići, škole, fakulteti,  preduzetnici, kompanije, javne ustanove ali i pojedinci. Organizovanjem ovakve manifestacije želimo da pošaljemo poruku da se deca sa smetnjama u razvoju na ovaj način uključuju kao ravnopravni član društva, a njihove potrebe prestaju da budu samo njihova briga jer su briga svih nas, naglasila je Jasmina Stevanović.

Predsednica organizacije „Čepom do osmeha“ Vanja Petković zahvalila se gradonačelniku i predstavnicima grada na podršci koja im, kako je istakla, mnogo znači.

„Velika nam je podrška kada uz nas stane gradonačelnik i predstavnik grada kako bismo ozbiljnije pristupili svemu,  imali snage da nastavimo dalje i pomognemo što većem broju dece, rekla je Vanja Petković.

Humanitarno ekološka organizacija "Čepom do osmeha" godinama unazad sprovodi kampanju na nivou cele Srbije  čiji je cilj širenje svesti o solidarnosti i empatiji, prvenstveno prema deci sa invaliditetom.

 „ Od osnivanja prikupili smo preko 500 tona plastičnih čepova i time obezbedili pomoć za 55 mališana širom Srbije. Želimo da pokrenemo što veći broj građana, da učestvuju u akciji i daju svoj doprinos, da se osećaju korisno i da  uključivanjem u ovu akciju unaprede sebe  i društvo, našu životnu sredinu, a da krajnji korisnici kao što su deca sa smetnjama u razvoju dobiju svoje pomagalo koje im zaista olakšava  život, svakodnevicu od  dana dobijanja svog pomagala koje potražuju, objasnila je Vanja Petković.

Koordinator Organizacije Tea Skenndžić najavila je da će 56. pomagalo, tastatura sa Brajevom azbukom uskoro stići do deteta u Pančevu kao i novi konkurs koji bi trebao da bude otvoren za mesec dana.