Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana javna rasprava o izmeni Statuta Grada Subotice

23.04.2021.

U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održan otvoreni sastanak u sklopu  javne rasprave o izmeni Statuta Grada Subotice, kojom se bunjevački jezik uvodi u službenu upotrebu. Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor je nakon pozdravljanja prisutnih I kratke retrospektive učinjenog izneo i procedure koje slede do konačne izmene Statuta grada.

 Dr Balint Pastor je tom prilikom, rekao da  je suština izmena da se na inicijativu gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, odnosno Gradskog veća  uvede i bunjevački jezik u službenu, ravnopravnu upotrebu na teritoriji grada Subotice pored srpskog, mađarskog i hrvatskog jezika. Predsedavajući današnjem otvorenom sastanku dr Balint Pastor  naveo je da javna rasprava o izmeni statute grada Subotice traje od 9 do 23 aprila (danas) i da je u tom periodu stiglo  88 predloga, sugestija i podnesaka. On je, tom prilikom, pozvao  prisutne da sastanak protekne u demokratskom duhu.

U ime gradonačelnika Stevana Bakića, kao predlagača, govorio je Sava Stambolić, šef kabineta gradonačelnika.

„Gradonačelnik se u svom predlogu da se Bunjevački jezik uvede kao četvrti službeni jezik u Subotici vodio  isključivo pravnim argumentima. Cilj je bio da se bunjevačka nacionalna manjina posle dužeg vremena dovede u jednak položaj kao druge značajnije nacionalne manjine. Da se na osnovu onoga što su postigli na standardizaciji svog jezika u proteklih 20 godina i na druge napore, omogući da se oko sedam hiljada govornika bunjevačkog jezika  zvanično obraća institucijama na svom jeziku“, objasnio je  Sava Stambolić. 

Raspravi  su prisustvovali  diplomatski predstavnici Republike Hrvatske, predsednice Bunjevackog nacionalnog saveta i Hrvatskog nacionalnog vijeća,  članovi i čelnici kulturnih ustanova i udruženja Hrvata i Bunjevaca i mnogi drugi zainteresovani građani. Oni su  iznosili primedbe koje su se uglavnom odnosile na  jezičke normative, kao književnu tradiciju i običaje.

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić podsetila je još jednom da je bunjevački jezik standardizovan.

„Ne možemo da odstupimo od sebe i svog jezika. Ovo nije nikakav presedan dešava se i u drugim opštinama. Veoma nam je važno da se naš jezik posle tri i po veka i zvanično prihvati“,  istakla je je Suzana Kujundžić Ostojić.

Otvoreni sastanak održan u sklopu javne rasprave o predlogu odluke o izmenama Statutas grada Subotice trajao je četiri sata i na njemu su svi prisutni imali priliku da iznesu svoje mišljenje o predlogu Odluke o izmeni Statuta grada.