Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Regionalna deponija pionir u uspostavljanju eksperimentalnih zasada energetske vrbe

28.04.2021.

Predsednik Skupštine grada i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije dr Balint Pastor (dr. Pásztor Bálint) sa saradnicma obišao je danas Regionalnu deponiju d.o.o. Subotica kako bi se upoznao sa ekološkim aktivnostima koje se odnose na iskorišćavanje sekundarnih alternativnih sirovina u energetske svrhe. Uz konstataciju da zaštita životne sredine  dobija sve više na značaju, Pastor je, tom prilikom, izrazio zadovoljstvo što će Subotičani zahvaljujući jednoj američkoj firmi i podršci međunarodnih organizacija biti pionir u uspostavljanju eksperimentalnih zasada brzorastuće energetske vrbe i višegodišnje biljke arundo koje se koriste za  proizvodnju biomase.

 14250_1.jpg

„Mulj koji izlazi iz Prečistača otpadnih voda se tretira i kompostira. Biomasa koja potiče od ovog drveća koje vrlo brzo raste će se mešati sa muljem iz Prečistača i taj mulj će biti moguće upotrebiti za tretiranje  nekih divljih deponija, kojih još uvek ima. Ovde ne pričamo samo o Subotici, jer Regionalna deponija pokriva teritoriju sedam lokalnih samouprava, znači grada Subotice i još šest drugih  opština na teritoriji severne Vojvodine. Ovako dobijeni kompostirani mulj će, dakle, biti moguće  upotrebiti za saniranje ranijih, dosadašnjih, a i divljih deponija. To je jedna od suština ove priče o kojoj se danas radi“, istakao je Balint Pastor.

Regionalna deponija d.o.o. Subotica, podsetio je, našla je mesto i u ekspozeu predsednice Vlade Ane Brnabić, kada je birana Vlada Republike Srbije.

 14250_2.jpg

„I Republika će u velikoj meri pomoći rad Regionalne deponije u budućnosti, kao i subotička lokalna samouprava“, naglasio je dr Balint Pastor.

Vršilac dužnosti direktora Regionalne deponije doo Subotica, dr Gligor Gelert, rekao je, između ostalog, da je Regionalna deponija prva koja koristi tu vrstu tehnike zaštite životne sredine.

Regionalna deponija u saradnji sa kompanijom „E3 International“ je u fazi uspostavljanja pilot projekta tokom kojeg će se na površini od jednog hektara zasaditi 14.000 brzorastućih energetskih vrba. Zasad se radi na zemljištu Regionalne deponije, koje se nalazi između puta i kompostilišta, koje je inače devastirana žuta zemlja ali pogodna za ovu vrstu sadnica. Brzorastuće energeteke vrbe, inače, imaju višestruku funkciju: pročišćavaju i vrše detoksikaciju tla, upijaju višak vode, imaju ulogu vetrozaštitnog pojasa i vrlo su značajne za životnu sredinu, jer proizvode velike količine kiseonika.

14250_3.jpg 

Regionalnu deponiju obišli su i zamenik gradonačelnika Imre Kern, članovi Gradskog veća Čila Goli, Hajnalka Bognar Pastor i Hargita Erči i predsednik Skupštine Regionalnе deponijе d.o.o. Subotica Marija Kern Šolja.